Česká filharmonie pořádá pro Japonsko benefiční koncert

Česká filharmonie

Česká filharmonie pořádá v neděli benefiční koncert pro Japonsko postižené zemětřesením a následnou vlnou cunami. Hudebníci byli v Japonsku na koncertním turné, když zemi přírodní katastrofa postihla. Právě proto vnímají tragédii velmi osobně, uvedl v rozhovoru pro Radio Praha ředitel České filharmonie David Mareček.

Česká filharmonie
"Pro nás je to až bytostná nutnost. Nápad na uspořádání benefičního koncertu se zrodil v hlavách hráčů orchestru přímo na turné, bezprostředně potom, co zemětřesení a následná vlna udeřily. Orchestr chtěl zahrát benefici ještě v Japonsku. Tím, že turné skončilo předčasně, tak myšlenka zůstala a benefiční koncert jsme uspořádali s pomocí ministra Bessera v Praze."

Kdo na koncertu vystoupí? Podle informací tam má být japonský koncertní mistr.

Daišin Kašimoto
"Ano. Na koncertu vystoupí dirigent Ion Marin, který s filharmonií spolupracuje už delší dobu. Filharmonie s ním zahraje Novosvětskou, protože to je taková skoro až národní hymna, dalo by se říct, pro Japonce. Ten zmiňovaný koncertní mistr se jmenuje Daišin Kašimoto. Je to japonský houslista, který je koncertním mistrem Berlínských filharmoniků a toto evropsko-japonské spojení je velmi lákavé. Jednak pro nás, protože Berlínská filharmonie je velmi prestižní partner pro Českou filharmonii a jednak pro Japonce, protože Daišin Kašimoto patří k jejich nejpopulárnějším umělcům vůbec."

Benefiční koncert bude přenášet televize a rozhlas. V jeho rámci proběhne sbírka. Už víte, na co bude určena a jakou formou bude probíhat?

David Mareček,  foto: ČT24
"My se připojujeme ke sbírce humanitární organizace ADRA a budou tam také japonští partneři, kteří zajistí, aby prostředky byly využity účelně. V Japonsku se každý jen obrací mnohem vícekrát než u nás, takže nehrozí, že by nedošly peníze tam, kam mají. Těch forem sbírky bude několik - DMS, výtěžek ze vstupného, z prodeje CD a DVD a také budou moci posluchači přispívat na konto ADRA jak během přenosu, tak po jeho skončení."

Benefiční koncert se koná 3. dubna ve 20:00 a vysílá ho v přímém přenosu Český rozhlas 3 Vltava.