Česká politika a euroústava

0:00
/
0:00

Nejpozději do dvou týdnů vláda představí svůj postoj k euroústavě. Své stanovisko nejdříve sdělí příslušným parlamentním výborům, teprve potom má podle premiéra Mirka Topolánka smysl o tomto tématu hovořit v plénu sněmovny. To se ale nelíbí opozici, místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek z ČSSD přístup vlády označil za aroganci. Více se dozvíte z příspěvku Martiny Lustigové.

Jan Zahradil,  foto: ČTK
Ještě do konce německého předsednictví EU se Česká republika bude snažit přijít s návrhem, co dál s euroústavou. Ve vysílání Českého rozhlasu to řekl zmocněnec českého premiéra pro vyjednávání o euroústavě Jan Zahradil. Podle Zahradila se vysocí čeští ústavní činitelé shodují, že současný text euroústavy není pro Českou republiku přijatelný a je potřeba začít pracovat na novém textu: "Jestli to bude na bázi nebo v rámci součástí toho stávajícího textu, to je samozřejmě otevřená věc. Já si spíš myslím, že ano, protože rozhodně nikdo nebude chtít v tuto chvíli sepisovat z bodu nula úplně novou smlouvu. Ale pokud se otevře ta stará smlouva a začne se nějakým způsobem přepisovat nebo měnit, pak se tady otevírá poměrně velký prostor i pro českou aktivitu."

Podle místopředsedy Poslanecké sněmovny za ČSSD Lubomíra Zaorálka vláda obchází sněmovnu - opozici se totiž nepodařilo dostat téma euroústavy na pořad jednání aktuální schůze sněmovny. ČSSD tedy chce o euroústavě mluvit příští týden na mimořádné schůzi. Sociální demokraté trojkoaliční vládu za postoj k euroústavě ostře kritizují. Lubomír Zaorálek vysvětluje důvody: "Já se domnívám, že to stanovisko koalice je v tuto chvíli naprosto nejasné. Dokonce mi bylo členy koalice přiznáno, že nejsou ochotni podpořit zařazení tohoto bodu na program sněmovny právě proto, že si to nejdřív musí v koalici vyjasnit. Právě proto, že se koalice není schopna dohodnout, že nebyla schopna o tom ani psát v programovém prohlášení vlády ani v koaliční smlouvě, že se tomu prostě všude vyhnuli z důvodu neschopnosti formulovat nějaké společné věty, my chceme, aby se celá věc vyjasnila."

Zaostává Česká republika v debatě o euroústavě za ostatními zeměmi? To je otázka pro ředitele Ústavu mezinárodních vztahů Petra Druláka.

"Je pravda, že to naše stanovisko k Evropské ústavní smlouvě mělo být připraveno již dříve a že se to teď na poslední chvíli snažíme nějakým způsobem dát dohromady."

Říkáte, že Česká republika měla euroústavu řešit dříve. Kdy? A můžete porovnat současnou pozici České republiky s ostatními zeměmi Evropské unie?

"Já si myslím, že ten dokument je tady již několik let. Před dvěma lety jsme zde vlastně měli debatu o ratifikaci. A v okamžiku, kdy referenda ve Francii a v Nizozemsku řekla evropské ústavě ne, tak bych řekl, že se česká debata zastavila, nepřinesla nic nového. Nemyslím si, že by Česká republika byla v tomto ohledu nějak výjimečná, protože to, čemu se říkalo mít nějakou přestávku na myšlení v Evropské unii, se spíš pochopilo tak, že je potřeba mít přestávku od myšlení o evropské ústavě. Takže myslím si, že i řada dalších států svou pozici hledá."