České Vánoce v Košicích

Dechové trio zahájilo slavnostní odpoledne Českých Vánoc

V neděli 14. prosince 2014 se setkali milovníci krásné vánoční hudby, prózy a poezie na tradičních Českých Vánocích, tentokrát Český spolek v Košicích pořádal netradičně ve Společenském pavilonu.

Neodmyslitelnou součástí Vánoc jsou koledy. Jednou méně známou koledou zahájilo naše slavnostní odpoledne dechové trio. Koledami pokračovala i děvčata Dianka a Bianka. Na zvláštní přání to byla koleda „Já malý přicházím“. Krátkou čtenou ukázku z pastýřské hry z Valašska doplnila koleda z Valašska v podání Ženského sboru Českého spolku v Košicích. Bim, bam je skoro neznámá koleda, nově ji uvedlo trio sboru.

Jan Jakub Ryba je známý především svou Českou mší vánoční. Neméně krásná je i jeho skladba Rozmilý slavíčku, kterou zazpívala mladá sólistka sboru. Ženský sbor nastudoval pro letošní České Vánoce mnohé nové skladby. Mezi ně patřila i Vánoční mše méně známého českého skladatele a pedagoga Františka Jiříma za doprovodu elektronických varhan. Posluchačům se zvlášť líbila ta část, kdy sólově i se sborem zazněly housle, a to v provedení uměleckého vedoucího kvarteta Musici Iuvenalis. To obohatilo náš vánoční program skladbou H. Purcella „Festival Rondeau“.

Stálým hostem Českých Vánoc už dlouhé roky je Marián Lukáč, sólista košické opery. Letos mu nebylo zatěžko přijet až z Ostravy, kde hostuje v tamní opeře. Za doprovodu kvarteta zazpíval dvě skladby: „Carusa“ od skladatele L. Dalla a „Ombra ombra mai fu“ od G. F. Händla.

Mladí konferenciéři Michala a Roman a Ženský sbor Českého spolku v Košicích | foto: Český spolek v Košicích

Pastorely jsou skladby pro sóla a sbor s doprovodem hudebních nástrojů a ty české jsou známé svou melodičností. Pastorellu Iucundu, skladatele J. I. Lineka mnozí v minulých vánočních programech už slyšeli. Posluchače ale znovu potěšila. Byla trochu jiná, protože ji sbor i se sólistou tentokrát zpíval za doprovodu kvarteta.

Ženský sbor má v oblibě skladby skladatele Adama Václava Michny z Otradovic. Pro tuto příležitost nově nastudoval s kvartetem „Rosičku“ a „O narození Pána Krista“.

Z prózy s vánoční tématikou návštěvníky zaujala Svatá noc z Knihy apokryfů od Karla Čapka. Zajímavě a velmi dobře si toto čtení připravili naši mladí konferenciéři Michala a Roman. Obecenstvo nešetřilo potleskem ani za přednes Viktorie, která si vybrala „Romanci štědrovečerní“ od Jana Nerudy. A malá Ninka, která poprvé veřejně přednášela, chtěla, aby jí Ježíšek splnil jen jedno přání a to, aby všichni lidé v celém světě byli k sobě vždy takoví, jako na Vánoce. Aby byli milí a méně se mračili. Slavnostní odpoledne ukončila jako vždy Tichá noc. Jen plamen voskových svíček nahradilo, z bezpečnostních důvodů, světlo světelných diod.

Ninka,  poprvé veřejně přednáší | foto: Český spolek v Košicích

Dojmy z letošního koncertu si návštěvníci mohli opět vyměnit při malém občerstvení. A věru i letos se mluvilo o programu jen v superlativech. Organizátoři vědí, že zájem o České Vánoce v Košicích je vždy velký, ale přece jen měli obavy, zda se velký sál Společenského pavilonu zaplní. Obavy byly úplně zbytečné. Těšíme se z toho a příští rok připravíme zase pro naše milé obecenstvo něco pěkného a možná, že ještě lepšího než v roce 2014.

klíčové slovo:
spustit audio