České věznice praskají ve švech

Už podruhé v krátké době přitahuje pozornost problematika českého vězeňství. Před jeho kolapsem minulý týden varovala ministryně spravedlnosti, nyní poměry ve věznicích kritizuje i veřejný ochránce práv.

Luděk Kula,  foto: ČTK
Podle ombudsmana Otakara Motejla je snižování počtu pracovníků věznic neprozíravé přinejmenším proto, že se systém omezí pouze na aktuální ochranu společnosti před pachateli trestných činů, ztratí ale sílu vychovávat odsouzené k řádnému životu po propuštění na svobodu. Efektivní práce s odsouzenými je pak značně obtížná, ne-li nemožná, uvedla ve své zprávě Kancelář veřejného ochránce práv. Totéž o týden dřív prohlásil generální ředitel vězeňské služby Luděk Kula: "Práce s vězni prostě jde trošku stranou a my už se víc zaměřujeme na bezpečnost a hlídání vězňů, než na to, abychom s nimi pracovali a připravili je na řádný vstup zpátky do společnosti."

Foto: ČTK
Ombudsman se vězeňstvím zabýval právě na podnět ředitele vězeňské služby, který ho žádal o vyjádření k rozhodnutí vlády snížit počet funkčních míst ve službě. Podle ředitele Luďka Kuly totiž naopak stoupají požadavky na zabezpečení a ostrahu věznic kvůli rostoucímu počtu odsouzených: "My jsme překonali počet 22 tisíc vězňů v českých věznicích. Když máme kapacity na 18.600, tak se jedná už téměř o nějakých 15 procent přeplnění. Je to historicky za posledních deset let nejvíc."

Čím více lidí je v jedné místnosti, tím více roste napětí. Podle ombudsmana to může vést k šikaně, násilí mezi odsouzenými a v neposlední řade ke zhoršení vztahů mezi vězni a dozorci. Napětí a nálady nejproblémovějších vězňů se totiž na malém prostoru rychle přenášejí na ostatní. Novinářům to v ostravské věznici potvrdil odsouzený Imrich Rusnyak: "Kdo se s tím třeba nesmíří, tak je to pro něho dost takové deprimující. Víc lidí se nesnese."

Foto: ČTK

Daniela Kovářová,  foto: ČTK
Následnému růstu agresivity a potyčkám odsouzených se podle ředitele ostravské vazební věznice Jana Hlisníka snaží personál předcházet aspoň v rámci svých možností: "Se musí vyměnit tak, aby si v podstatě vyhovovali na té cele. Je to malý prostor, takže tam jsou 3-4 osoby, můžeme použít pojem nějaká ponorková nemoc, kde skutečně jsou oni sami. Pak k tomu musíme přistupovat tak, že obviněné podle jejich požadavků měníme nějakým způsobem, ubytováváme na jiných celách tak, abychom zabezpečili bezpečnost těch vlastních obviněných a odsouzených osob."

Podle ministryně spravedlnosti Daniely Kovářové je ale celková situace kritická: "Všechny věznice, kde se vykonává výkon trestu, jsou na samé hranici přeplněnosti a některé z nich jsou přeplněné až na 130 procent. Pokud v současné době něco nepodnikneme, tak by mohlo dojít ke kolapsu vězeňství."

Kromě technického řešení situace však ministryně spoléhá i na využití alternativních trestů, se kterými počítá nový trestní zákoník: "Hledáme další budovy, prostory... Myslím si, že velmi významně napomůže projekt domácího vězení." Ten má být spuštěn od příštího roku. Provoz speciálních náramků monitorujících jejich pohyb by si přitom měli financovat sami odsouzení.