Česko je stále nejatraktivnější zemí ve střední Evropě pro vstup nových značek

Ilustrační foto: Oleg Fetisov

Téměř tři desítky nových značek z celkových 80, které v roce 2018 vstoupily na trh regionu střední a východní Evropy, si za svůj cíl vybralo Českou republiku. Vyplývá to ze studie konzultantské společnosti Cushman & Wakefield. Nejčastěji jde o módní značky hlavně z Itálie, Německa nebo Spojených států.

Ilustrační foto: Oleg Fetisov
Aktuální čísla podle společnosti potvrzují, že atraktivita Česka pro příchod nových značek stále přetrvává. Nejvíce nově příchozích značek spadá do sektoru oděvů, což je trend, který přetrvává již několik let. Patří sem luxusní a byznys móda, ale i oblečení střední cenové úrovně.

Na významu ale nabývá také sektor gastronomie, který stále přináší do regionu nové koncepty. Minulý rok měla gastronomie již 21procentní podíl v počtu nových značek. Nejmenší zastoupení nově příchozích značek mají hračky a také spotřební elektronika.

Podle vedoucího retailového týmu pro střední a východní Evropu společnosti Cushman & Wakefield Jana Kotrbáčka hlavní vstupní branou nových značek zůstává Praha.

"Je jednou z nejatraktivnějších turistických destinací v Evropě, pátá nejatraktivnější. Tudíž většina značek míří do Prahy. Praha je trhem, který nabízí velice kosmopolitní prostředí a výborný poměr mezinárodních turistů a lokálních zákazníků."

Jan Kotrbáček,  foto: archiv Jana Kotrbáčka
Praha je přitom pro maloobchodníky nejdražší. Výše nájmů rostou v celém regionu, nejvíce ale právě v Praze a Budapešti, a to jak v nákupních centrech, tak na nákupních třídách v centrech měst. Zatímco nejvyšší nájemné na pražské ulici Na Příkopě je až 230 eur za m2 za měsíc, v druhé nejdražší metropoli střední Evropy je to 150 eur.

Příchod nových značek do středoevropských zemí je podle Kotrbáčka obvykle také spojen s aktivitou obchodních center - často provoz svých prodejen zahajují společně s otevíráním nových nebo rozšiřováním stávajících prodejních ploch.

"Do budoucna očekáváme stejný vývoj i například v souvislosti s projektem Savarin v Praze. Ten bude velice dobrým příkladem moderního multifunkčního projektu a umožní vstup mnoha novým a originálním konceptům a společnostem na trh a do centra Prahy,"říká Kotrbáček.

Vedle obchodních center otvírají nově příchozí značky své prodejny často také na hlavních nákupních třídách, v České republice pak velký podíl tvoří i příchody do outletových projektů.