Česko je (zatím) pro japonské investory atraktivní

Japonský ministr hospodářství, obchodu a průmyslu Šoiči Nakagawa, foto: Autor
0:00
/
0:00

Pokud budou japonští investoři v Česku úspěšní, přijdou do země další japonské společnosti. Po pátečním jednání s představiteli české vlády to řekl japonský ministr hospodářství, obchodu a průmyslu Šoiči Nakagawa. Podrobnosti má Zdeněk Vališ.

Japonský ministr hospodářství,  obchodu a průmyslu Šoiči Nakagawa,  foto: Autor
Japonské firmy si Českou republiku oblíbily zejména v posledních pěti letech. Česko získalo od roku 2000 většinu japonských investic mířících do střední Evropy.

" Jsem prvním japonským ministrem hospodářství, průmyslu a obchodu, který navštívil vaši zemi,"

podotkl v pátek japonský ministr hospodářství, obchodu a průmyslu Šoiči Nakagawa a dodal:

"Přesto je u nás už dávno známa vaše vysoká technická úroveň i úroveň lidských zdrojů. A právě na základě těchto poznatků sem také zamířily společnosti Toyota, Panasonic nebo Matsushita, nemluvě o řadě středních a menších japonských podniků, které zde investují, a dodávají své výrobky nejen zmíněným gigantům, ale vyvážejí je také do celé Evropy."

Celkem přišlo do země už 146 japonských investorů, kteří se zavázali, že do zdejších projektů vloží nejméně dvě a půl miliardy dolarů, tedy zhruba 60 miliard korun. Počet lidí, které u nás dosud zaměstnávají japonské společnosti, se pohybuje kolem třiceti tisíc. "Česká republika je pro mnohé japonské společnosti ideální vstupní branou na evropské trhy. I proto patří japonské firmy k nejaktivnějším zahraničním investorům v Česku," upozorňuje Tomáš Hruda, nový ředitel zastoupení CzechInvestu v Jokohamě. Největší investicí je automobilka konsorcia Toyota, Peugeot a Citroen u Kolína, která rozjede výrobu za několik týdnů. Po Německu je tak Japonsko druhým největším investorem do výroby, výzkumu a vývoje v České republice. Podle japonského ministra je nyní důležité, aby společnosti, které už tady působí, vykázaly dobré výsledky v podnikání. Ty pak přilákají další japonské investory. Jak říká generální ředitel Czechinvestu Radomil Novák, Japonci zde nebudují jednoduché montovny.

Generální ředitel Czechinvestu Radomil Novák,  foto: Autor
"Já si myslím, že jsou to kvalitní investice. Hodně bude samozřejmě záležet na tom, jaké pro ně budeme vytvářet podnikatelské prostředí tak, aby mohly dále rozvíjet své aktivity, navazovat vývojem, výzkumem. Pak to budou investice stabilní. My bychom rádi pokračovali při lákání japonských investorů v tom stávajícím trendu. Je to podle mého názoru i priorita České republiky, respektive jde o významné sektory pro Českou republiku, kam bychom chtěli investory dostat, jako je automobilový průmysl, elektronika, elektrotechnika, přesné strojírenství. V té elektronice je, myslím, ještě velký prostor. V Japonsku je velmi silná mikroelektronika a na ní by měl, jak už jsem se zmínil, navazovat vývoj a výzkum."

Japonci, stejně jako jiní zahraniční a domácí investoři se ale v Česku setkávají i s problémy. Jedním z nich je nedostatek kvalifikovaných pracovníků v dělnických profesích, což je svým způsobem paradoxní v zemi, kde je devítiprocentní nezaměstnanost.

"V České republice se hodně změnila struktura průmyslu, pře vážně právě díky zahraničním investicím. Vzdělávací instituce však nereagovaly tak pružně změnou svých učebních osnov. Je zde málo dělníků právě pro ty nejvíce požadované profese."

Šoiči Nakagawa také připomněl, že japonské firmy mají výhrady k vysoké nemocnosti Čechů, která prý jejich projekty citelně prodražuje.