Česko má zaplatit společnosti CME téměř 10 a půl miliardy korun

Libuše Šmuclerová a Vladimír Železný, foto: ČTK

Česká republika má zaplatit nizozemské společnosti CME Czech Republic za znehodnocení její investice do televize Nova téměř 10 a půl miliardy korun. Tato částka se zvyšuje denně asi o dva miliony korun. Rozhodli o tom arbitři v Londýně. Kdo za to nese hlavní zodpovědnost a jaký bude další postup? Odpověď hledal Josef Kubeczka.

Libuše Šmuclerová a Vladimír Železný,  foto: ČTK
Horký brambor si mezi sebou přehazují poslanci a Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, tedy státní regulační orgán v oblasti elektronických médií. Televize Nova jakoukoliv vinu za prohranou arbitráž odmítá. Přitom spor se CME vypukl poté, co generální ředitel této televize Vladimír Železný v roli většinového vlastníka licence na vysílání TV Nova přerušil v srpnu 1999 spolupráci se servisní společností ČNTS, kterou vlastní CME. Viníka prohrané arbitráže má nyní najít sněmovní vyšetřovací komise, jejíž ustanovení hodlá na nejbližší schůzi navrhnout poslanecký klub sociální demokracie.

Logo TV Nova
Jaký tedy bude další postup? CME prý chce vyzvat Česko ke spolupráci proti senátoru a současně řediteli televize Nova Vladimíru Železnému, kterého spolu se zmíněnou Radou považuje za strůjce škody:

"V pátek obnovíme svoji nabídku České republice, abychom ji pomohli zbavit se problémů. Pokud bude vláda spolupracovat, jsme i my připraveni na spolupráci. Česká republika může přesvědčit, že je zemí bezpečnou pro investice jen tím, že potrestá viníky,"říká šéf CME Fred Klinkhammer.

Místopředseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Petr Štěpánek ale poukazuje na to, že první tzv. londýnskou arbitráž Česko proti CME vyhrálo:

"Někdo se mýlí. Je potřeba jasně zanalyzovat, kteří arbitři se mýlí."

Vladimír Železný,  foto: ČTK
Společnost CME, která původně jako odškodnění požadovala více než 18 miliard korun, oznámila, že část z odškodného chce znovu investovat v České republice, ovšem zřejmě už ne na televizním trhu a za podmínky, že dostane vládní záruky.

O podmínkách zaplacení odškodného jednal o víkendu s představiteli CME ministr financí Bohuslav Sobotka. Podle Evy Novákové z tiskového oddělení resortu ale ministerstvo financí zatím žádné závěry z jednání zveřejňovat nehodlá:

"S obsahem jednání seznámí pana premiéra a další členy vlády ministr Sobotka ústně. Další jednání ve věci se uskuteční v pondělí 24. března. Strany se dohodly, že budou instruovat své právní zástupce, aby ověřili možnost dalšího postupu."

Možností, jak se obě strany mohou dohodnout, je několik: od zaplacení plného odškodnění, přes splátky až po státní garance. Velmi odvážné spekulace mluví i o tom, že by CME mohla dostat druhý kanál veřejnoprávní televize.