TV Nova baví už 30 let!

První celoplošná soukromá televize ve východní Evropě oslovila diváky poprvé 4. února 1994 v 19:00. Záhy se stala jedničkou na českém televizním trhu s více než 50% podílem na trhu. V uplynulém roce 2023 byla Nova nejsledovanější televizní skupinou pouze v hlavním večerním vysílacím čase. 

Foto: TV Nova

Před 30 lety Nova začínala s jediným programem. Do vínku ovšem dostala největší a nejlepší pokrytí.  Spolu s licencí totiž získala vysílací síť po někdejší "ef-jedničce" (federálním prvním programu Československé televize). Obsah, který se na Nově objevil, se výrazně lišil od toho, na který získali majitelé licenci.  Místo intelektuálně zaměřené televize plné vzdělávacích a diskusních pořadů nebo dokumentů přišla – i díky benevolenci licenčních podmínek – česká verze běžné komerční stanice.

Volejte řediteli!

Výraznou tváří byl v prvních letech vysílání Vladimír Železný, a to i díky pořadu Volejte řediteli, vysílanému pravidelně každou sobotu ve 12.00.

Vladimír Železný | Foto: Miroslav Krupička,  Radio Prague International

Postupem času přibyly další stanice, v roce 2008 filmový kanál Nova Cinema. Další rozšiřování stanic nastalo v roce 2012, kdy Nova uvedla stanici Fanda (dnes Nova Action), dále komediální Smíchov (dnes Nova 2) a od zimy 2013 retro kanál Telka (dnes Nova Gold). Menší stanice postupně získávají větší podíl na sledovanosti. Do portfolia patří i placené kanály Nova Sport. A také zpravodajský web a streamovací služba Voyo.

Především v prvních letech svého působení patřila Nova vůbec k nejvýdělečnějším televizím v Evropě. Čeští daňoví poplatníci ovšem museli zaplatit v důsledku arbitrážních sporů, které vypukly po rozchodu firmy Central European Media Enterprises (CME) s Vladimírem Železným přes 10 miliard korun.

Foto: Jiří Suchomel,  Český rozhlas
klíčová slova:

Související