Železný zvažuje kandidaturu do Evropského parlamentu

Bývalý ředitel televize Nova Vladimír Železný

Senátor a bývalý ředitel televize Nova Vladimír Železný se bude zřejmě ucházet o přízeň voličů ve volbách do Evropského parlamentu. Přestože ještě není definitivně rozhodnut, je podle něj pravděpodobné, že kandidaturu přijme.

Místo na své kandidátce nabídlo Železnému Hnutí nezávislých, za které v roce 2002 kandidoval na Znojemsku do Senátu. Železný ovšem tvrdí, že vybírá ze tří nabídek. Jaké to jsou, neprozradil. Všechny mu prý připisují pozici lídra kandidátky.

"Mám, podle mého názoru, co nabídnout. Mohu nabídnout svoji manažerskou zkušenost při reprezentaci regionů. Myslím, že mohu na české poměry nabídnou vysoce nadstandardní jazykovou výbavu. Mám i politickou zkušenost a znalosti, které mě minimálně nehandicapují oproti jiným lídrům."

Tvrdí o sobě Vladimír Železný. Jeho motivy však rozhodně nemusí být právě nejčistší. Politolog a komentátor Jiří Pehe se domnívá, že se Železný snaží vyhnout trestnímu stíhání. Dosud se některé kauzy, ještě z dob, kdy působil v televizi Nova jako generální ředitel, neuzavřely.

"Myslím, že jeho osobní motivy jsou různé. Za prvé je to určité deklarování své síly vůči některým ekonomickým, ale i politickým skupinám. Za druhé je to osobní - nechci říci - přímo pomsta, ale možná zadostiučinění, protože Železný může notně zamíchat politickými kartami právně svou kandidaturou. A za třetí je to jeho snaha získat na pět let imunitu. Evropský parlament tak snadno své poslance k trestnímu stíhání nevydává."

Už dříve se v médiích spekulovalo, že by Železný mohl usilovat o křeslo v Evropském parlamentu. Senátor reagoval článkem v deníku Právo, v němž si posteskl, že ho novináři stavějí do jedné řady s bývalým šéfem Harvardských investičních fondů Viktorem Koženým či německou pornoherečkou českého původu Dolly Buster. Ti totiž hodlají taktéž kandidovat.

"Má velký potenciál se do Evropského parlamentu probojovat, ale i dále se na politické scéně udržet. Je to člověk, který má politický profil. To se o Viktoru Koženém a Dolly Buster nedá říci. Železný do této skupiny nepatří, ať už si o jeho podnikatelské činnosti v televizi Nova, nebo o tom, že je nyní stíhán, myslíme cokoliv."

Domnívá se politolog Jiří Pehe. Na závěr připomeňme, že většina politických stran má už své kandidátky z velké části sestavené. Kandidátku sociální demokracie vede Libor Rouček, za komunisty jde do voleb z prvního místa Miloslav Ransdorf, za lidovce senátorka Zuzana Roithová a za Unii svobody-DEU kandiduje Helena Rögnerová. Lídrem občanských demokratů je místopředseda ODS a stínový ministr zahraničí Jan Zahradil. Za Evropské demokraty bude kandidovat senátor Josef Zieleniec, Stranu zelených povede ekolog Jakub Patočka.