Pravicový Železný napsal program pro levicovou Volfovou

Europoslanec Vladimír Železný (vlevo)a poslankyně Jana Volfová, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Už skoro dva měsíce je na české politické scéně nová strana - Nezávislí demokraté. U jejího zrodu stojí dvě známé osobnosti, bývalá sociální demokratka, poslankyně Jana Volfová, blízká spolupracovnice expremiéra Miloše Zemana a někdejší ředitel nejsledovanější tuzemské televize, dnes europoslanec Vladimír Železný. Nová strana se chce probojovat do sněmovny už v příštím roce. Zatím je ale zahalena v mlze. Více už Zdeněk Vališ.

Europoslanec Vladimír Železný  (vlevo)a poslankyně Jana Volfová,  foto: ČTK
Základ nové strany Nezávislí demokraté prý tvoří kromě Jany Volfové hlavně bývalí členové hnutí Nezávislí, kterým zmítá ostrý vnitřní boj. Mezi vyloučenými z hnutí je i Vladimír Železný, který se za toto uskupení loni probojoval do Evropského parlamentu. On sám ještě není členem nové strany. Ta ale požádala Železného o sepsání volebního programu, což europoslanec, jak řekl tisku, učinil s radostí. O samotném programu se však veřejnost skoro nic konkrétního nedozví. Jana Volfová zatím jen opakuje někdejší předvolební bonmot Strany zelených - Nejsme vpravo ani vlevo, jsme vpředu.

"Co je vpravo nebo vlevo? Já jsem přesvědčena, že jsme strana i pro hodně mladé lidí, pro dvacetileté. A ti mladí lidé vůbec nepřemýšlí, jestli se ten problém má řešit, škatulkovat vlevo nebo vpravo. Oni ho chtějí řešit. A my ho chceme řešit. Půjdeme novou cestou. Pokusíme se najít nová, velmi originální a netradiční řešení."

Vladimír Železný k programu uvedl, že současní politici zapomněli na každodenní život občanů a povinnosti státu vůči nim. Dalším tématem má být podle něj obrana národních zájmů. Ten výraz se prý nebojí použít."Už dávno jsme zjistili, že jakékoli rozpaky tady nemají smysl, protože Evropská unie není klubem gentlemanů, ale naprosto nelítostným soubojem národních zájmů," řekl Železný podle deníku Právo. Jana Volfová v podstatě připouští, že v něčem se nová strana podobá ODS, v něčem ČSSD, a přesto je jiná. Tím také vysvětluje zdánlivý paradox, že byla vždy považována za představitelku levicového křídla v sociální demokracii, zatímco Vladimír Železný vždy patřil k lidem s jasně pravicovými názory.

"Víte, stačí se podívat na Tonyho Blaira, který je skoro největší thatcherista, nebo na to, co dělá sociální demokracie. Nám půjde především o řešení konkrétních problémů, normálních, z každodenního života lidí. A to se opravdu napravo nebo nalevo nedělí."

Podle Volfové prý patří mezi sympatizanty strany i známí zpěváci, herci či sportovci, ale také podnikatelé či někteří regionální politici. Žádné konkrétní jméno ale neuvedla. Sama strana má dnes údajně asi 150 členů. A jaké jsou její šance? Novou stranu se v minulosti pokusili už mnohokrát založit s větším či menším úspěchem jak bývalí politici, tak občanští aktivisté. Zatím ale nikdy žádná taková strana neuspěla ve volbách do sněmovny, i když se některé z nich těšily velké přízni médií. Nejlépe si dlouhodobě vede Strana zelených. Podle červnového průzkumu by ji volily 3,2 procenta lidí. Hlavní příčiny neúspěchu malých stran vidí politoložka Vladimíra Dvořáková z Vysoké školy ekonomické v tom, že jsou velmi málo vyprofilované a že napřed vzniká strana a pak teprve program.

Vladimír Železný a Jana Volfová,  foto: ČTK
"Stranu by měli zakládat lidi, kteří mají představu o určitém vymezení, o určitém programu, a k němu pak přicházejí další lidé, aktivisté a ten program se může později slaďovat. Ne ale postup: vytvoříme stranu a pak se dohodneme, co v té straně budeme dělat. Všechny ty strany, které tady vznikly, velice často nesdružovaly lidi s nějakým konkrétním vymezením komplexního řešení problému. Ono je sice bezvadné říci, že budeme řešit problémy. Ty problémy jsou ale různě propojené. Já mohu chtít cyklostezky a jiný dálnici. A obojí jsou problémy lidí."

Vladimíra Dvořáková je zároveň dosti skeptická, když má hodnotit šanci "nezávislých" ve sněmovních volbách. Lidé se navíc už jen těžko orientují v identifikaci různých uskupení, která mají nezávislost v názvu.

"Já pro ty nezávislé nevidím moc velkou šanci. Pro nezávislé se hodně volí v evropských volbách, v krajských či obecních volbách. Ani v jinde v Evropě ale není tradice volit je v parlamentních volbách. To je jeden problém. Druhý je v tom, že lidé už se nevyznají v těch různých hnutích nezávislých, pletou si je, splývají jim, protože se pořád nějakým způsobem přetransformovávají. Ty strany jakoby zazáří a pak rychle vymizí."

Vladimír Železný nevylučuje, že za rok bude kandidovat za Nezávislé demokraty do sněmovny. Bývalý televizní magnát je stále stíhán za hospodářské delikty. Orgány Evropského parlamentu nyní jednají o žádosti českého ministerstva spravedlnosti, aby byl zbaven imunity. Pokud by se Železný stal za rok poslancem sněmovny, celá procedura až k případnému zbavení imunity by musela proběhnout znovu. Vladimír Železný ale říká, že pokud by ve volbách uspěl,, přepustil by možná své místo někomu, kdo bude za ním, a zůstal v Evropském parlamentu. Bývala sociálnědemokratická poslankyně Jana Volfová chtěla ještě loni kandidovat za sociální demokracii do Senátu. A když to vedení strany odmítlo kvůli chybám v hospodaření školy, kde byla Volfová ředitelkou, ze strany vystoupila.