Česko se poprvé účastnili řádného jednání evropského summitu

Miloš Zeman v Barceloně, foto: ČTK

Česko zažilo evropskou premiéru: jeho zástupci se o víkendu v Barceloně poprvé účastnili řádného jednání evropského summitu. Poprvé v historii Evropské rady se tak mohli kandidáti zapojit přímo do práce. Česká delegace předložila dva návrhy, jejichž využitím se unie bude zabývat. Více Jaromír Marek.

Miloš Zeman v Barceloně,  foto: ČTK
Premiér Zeman navrhl, jak sám řekl, dvě malé věci. Především je to společné memorandum o penzijní reformě, které by řešilo otázku sjednocení penzijních systémů zemí unie.

"Ještě konkrétnější je další téma, návrh na vytvoření jednotné evropské banky pracovnícha edukačních příležitostí. Taková banka zatím neexsituje a je zde i otázka kompatibility informačních systémů národních států."

Uvedl premiér Zeman. Zároveň prohlásil, že přijetí těchto dvou návrhů si česká strana pojistila, protože je předkládala společně s Holandskem. Miloš Zeman je proto se svým premiérovým vstoupením spokojen.

"Naše návrhy byly přijaty. Pojistili jsme si to společným memorandem s Holandskem, aby to nebyl jenom návrh kandidátské země. Je to první příklad, kdy se ke spolupráci zavázaly dvě země, jedna členská a druhá kandidátská a to je v této formě spolupráce novinka."

Čeští politici však ještě na summitu "hasili" stále živou aféru kolem Benešových dekretů. Ve středu totiž vyvolal evropský komisař Günter Verheugen dojem, že se Evropská unie chce touto otázkou zabývat, což dosud vždy odmítala. Po jednání s Verheugenem český premiér prohlásil, že celý problém je urovnán.

"Pan Verheugen požádal o schůzku, aby mně jasně ujistil, že se jednalo o desinterpretaci jeho slov, a že EU nezahrnuje otázku Benešovách dekretů do přístupových jednání."

Zároveň Zeman prohlásil, že toto ujištění má komisař zopakovat ještě při své dubnové návštěvě v Praze.