Česko v komentáři

Foto: CTK

Na téma summit, NATO a ČR hovoří Josef Kubeczka s komentátorem deníku Právo Jiřím Hanákem.

Foto: CTK
Hostem dnešního vydání rubriky "Česko v komentáři" je komentátor deníku Právo Jiří Hanák. Dobrý den.

"Dobrý den."

Tématem dnešního komentáře nemůže být nic jiného než vpravdě historický summit NATO v Praze. Aliance se rozrostla o sedm nových členů, rozhodnuto bylo o vytvoření sil rychlé reakce, účastníci přijali usnesení k snad nejožehavější otázce současnosti - Iráku, jednala Rada NATO-Rusko i Euroatlantická rada partnerství. Která rozhodnutí summitu jsou podle vás nejzávažnější?

"Na první pohled je samozřejmě nejzávažnější rozšíření NATO o těch sedm dalších, nových členů, ale podle mě nejdůležitější část summitu se odehrávala v Puškinu u Petrohradu, kam prezident Bush odjel na setkání s prezidentem Putinem. Je totiž zřejmé, že vztahy Spojených států s Ruskem jsou pro USA už pomalu důležitější než se Severoatlantickou aliancí."

Čekala se možná zřetelnější diskuse o reformě aliance, způsobech čelení celosvětové hrozbě terorismu či vztazích NATO - Evropská unie. Nic z toho se nekonalo.

"Francouzský prezident Jacques Chirac o tom mluvil. Pravil, že se promarnila příležitost, když se o tom nemluvilo. Já myslím, že na to Evropa není připravena. Musíme si uvědomit, že NATO po pádu Ruska, tedy alespoň evropská část NATO, jakoby rezignovala na tu organizaci. Vyplývá to například z toho, že Spojené státy dávají na vývoj moderních, nových zbraní, na zbrojní rozpočet 300 miliard dolarů ročně, kdežto celá Evropská unie něco málo přes polovinu. To znamená, že nemůže být partnerem pro Spojené státy a to znamená, že nemůže dojít k nějaké zásadní reorganizaci. Přitom Evropská unie pošilhává po vlastních silách, které by nebyly v rámci NATO, což by samozřejmě NATO oslabilo, protože Evropa není schopná postavit ani síly pro NATO, jak ukázala například balkanská krize."

Setkal jsem se už s názorem, že odpůrci NATO ve svých protestech "zklamali". Na jedné straně 12 tisíc připravených policistů, nová výzbroj a výstroj, mohutná bezpečnostní opatření, na straně druhé několik stovek v celku poklidně demonstrujících anarchistů a snad tisícovka pochodujích komunistů. Překvapil vás tento vývoj situce?

"Překvapil i nepřekvapil. Ono to vypadá komicky a připomíná to film 'Fanfán Tulipán', kde francouzský král se hotoví k boji a najednou konstatuje, že nepřítel zradil, protože nepřišel. Tak že tak to nějak vypadalo, že nepřítel zradil ministra Grosse a celý policejní aparát. Já si ale myslí, že je to dobře. Proběhlo to v klidu, policie je připravena do budoucna. Ono se to nestratí ty nákupy těžké techniky, štítů a takového brnění. Já myslím, že to je dobře. A je vidět, že nepracují dobře naše tajné služby, protože měly vědět, že takoví ti italští 'kraválisti', jako je Ya Basta!, ti nejezdí na tyto summity. Ti jezdí vždy na hospodářské summity. A to se mělo vědět."

Co pražský summit, podle vás, přinesl či přinese České republice?

"České republice přinesl momentálně zviditelnění ve světě. Přinese možná do NATO jednu myšlenku, a to je, myslím, česká myšlenka, že malé členské země NATO by měly přispět alianci svojí specializací, protože každá umí něco jiného. My například máme tu chemickou jednotku, která prý je v NATO velmi ceněná, a pokud bychom si to kultivovali a rozvíjeli dál, tak by to mohlo být významným příspěvkem do NATO. Je na ostatních zemích, aby si našli svoji parketku."

Hostem dnešní rubriky "Česko v komentáři" byl komentátor deníku Právo Jiří Hanák.