Českou filharmonii čekají změny

Vladimír Darjanin, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Nově nastupující ředitel České filharmonie Vladimír Darjanin oznámil plány s nimiž se ujímá funkce. Tisková konference se nesla především ve znamení protest proti plánovanému odvolání ředitele Galerie Rudolfinum Petra Nedomy, Nedoma nakonec ve funkci zůstává. Často diskutovanými tématy jsou také otázky autorských právy nebo osoba šéfdirigenta České filharmonie. I na to jsem se ptala hudebního publicisty Petra Vebera z Českého rozhlasu 3 Vltava.

Vladimír Darjanin,  foto: ČTK
O České filharmonii bylo v poslední době slyšet v souvislosti se spory ohledně autorských práv. Nový ředitel Vladimír Darjanin už oznámil, že se s hráči dohodl na tom, že autorská práva budou patřit filharmonii jako instituci a peníze hráčům. Tato změna se dotkne i Českého rozhlasu.

"Pro Český rozhlas to představuje snad pozitivní věc v tom, že se spolupráce vrací na úroveň, jaká byla před rokem a půl, kdy filharmonie bez problémů dávala svolení k tomu, aby její výkony byly natáčeny a přenášeny, což se od loňského jara dít nemohlo. Ke škodě posluchačů, ke škodě rozhlasu a samozřejmě i ke škodě České filharmonie, která do určité míry zmizela z éteru."

Diskuse a spory se dlouho vedou také kolem osob šéfdirigenta filharmonie. Někteří z těch, co post zastávali, odešli dříve, než se čekalo.

Elijahu Inbal,  foto: ČTK
"Často se to připisuje orchestru a atmosféře v něm. Filharmonie má každopádně i kvůli těmto extempore nedobré jméno. Teď má přijít Elijahu Inbal. Vladimír Darjanin, jak se ukázalo, se nedomnívá, že je to přesně ta osobnost, kterou by on chtěl v čele orchestru mít. Jeho představa o tom, kdo by filharmonii pomohl k ještě zajímavějšímu jménu, k zakázkám, zahraničním kontaktům, kdo by skutečně byl magnetem, je zřejmě jiná."

Vladimír Darjanin by chtěl, aby Elijahu Inbal nezastával funkci na celé tři roky, jak je plánováno. Zdůraznil, že novému šéfdirigentovi je přes 70 a uvedl také jeho závazky jinde.

Jak je vnímána Česká filharmonie ve světě?

"Těžko se měří, jestli je Česká filharmonie druhý nebo dvacátý nejlepší orchestr na světě. My samozřejmě stále žijeme a chceme žít v přesvědčení, že je orchestrem mezi těmi úplně nejlepšími. To možná nemusí být tak úplně pravda. Jednak umělecká, hráčská a technická úroveň se za posledních dvacet třicet let změnila tak, že skvělých orchestrů je opravdu spousta. Není možné žít jen z té legendy. Česká filharmonie je samozřejmě specifická nebo jedinečná, když hraje českou hudbu. Byl bych opatrný v uvažování o tom, na jakém místě Česká filharmonie je. Proběhlo před nějakou dobou jakési hodnocení, že je snad na 20 místě. To je možná pěkné místo, ale možná jsme dřív žili v domnění, že je to umístění ještě vyšší," míní Petr Veber.