Český golf slaví 100. výročí

Sto let od založení nejstaršího českého klubu slaví v letošním roce golfisté z Karlových Varů. V současné době patří osmnáctijamkové hřiště v v Olšových Vratech k nejhezčím a zároveň k nejnáročnějším v republice, hráči místního klubu zase k nejlepším českým golfistům. V současné době má Golf Club Karlovy Vary 760 členů, z toho je 120 mladých hráčů a hráček do 18 let.

V roce 1904 bylo pánskému klubu šermířů umožněno ustanovit Mezinárodní sportovní klub s právem zbudovat golfové hřiště. Nový dech nabral areál v roce 1996, kdy spojením předních karlovarských firem vznikla akciová společnost Golf Resort Karlovy Vary, která se stala investorem a správcem areálu. Každoročně se zde koná turnaj k Mezinárodnímu filmovému festivalu a hřiště již zažilo i dvě prestižní akce. Například v roce 1997 se na něm uskutečnilo ME veteránů, jehož vítězem se stal Švýcar Mark Frank. Ten si nejen odnesl zlatou medaili, ale také se mu povedlo zahrát nejlepší výsledek, který na hřišti v Karlových Varech nebyl doposud překonán, a to 65 úderů.

Golf neměl v bývalém komunistickém Československu na růžích ustláno, byl považován za buržoazní sport a stál stranou zájmu. Teprve po roce 1989 došlo k výrazné změně, začala se budovat hřiště a narůstat členská základna. Zatímco v roce 1990 bylo registrováno necelých 2000 hráčů, nyní golf hraje 18.630 členů.