Lázeňských trojúhelník má šanci dostat se na seznam UNESCO

Karlovy Vary

Karlovy Vary a Mariánské Lázně mají šanci dostat se na prestižní seznam památek UNESCO. Naději ještě neztratily ani Františkovy Lázně. Naopak Luhačovice nominovány nebudou. Vyplynulo to z jednání pracovní skupiny v Praze.

Mluvčí ministerstva kultury Simona Cigánková uvedla, že české lázně budou nominovány spolu s pěti dalšími evropskými lázněmi. Jsou to anglické lázně Bath, německé Baden-Baden, Spa v Belgii, francouzské Vichy a italské Montecatini Terme. Kromě této skupiny existuje několik lázní, které mají ještě na nominaci šanci. Sem patří i Františkovy Lázně.

"V současné době mohou probíhat "utajené kontroly" z centra UNESCO. Zjišťují, jak se v těchto lázeňských městech pečuje o hodnoty, které by měly být zapsány, to znamená o lázeňské budovy. Zkoumají, jestli nedochází k jejich ničení, bourání, jak jsou využívány a jak je o tyto nemovitosti postaráno," uvedl Radim Adamec z Karlovarského kraje.

Lázně mají unikátní architekturu

Františkovy Lázně,  foto: CzechTourism
Architektura lázní je opravdu pozoruhodná. Například celé Františkovy Lázně jsou postavené v jednotném empírovém slohu 90. let 18. století. Ves císaře Františka, jak se původně lázně jmenovaly, byly dokonalé již při svém založení. Na konci 19. století byly rozlehlým zahradním městem s výstavnými lázeňskými domy. A tak se dochovaly do dnešních dnů. I proto získaly cenu Historické město roku 2005.

Pozoruhodná je i architektura Karlových Varů, uvedl při naší návštěvě před několika lety Stanislav Borachovič z karlovarského muzea:

Stanislav Burachovič,  foto: archiv Gymnázia Ostrov
"Zdejší architektura je skutečně skvostem. Je vzpomínkou na éru Rakouska - Uherska. Je to romantická architektura, ideální pro snílky a milovníky starých časů. Ta dnešní podoba Karlových Varů je stará asi 100 až 120 roků. Většina domů z této éry je postavena v duchu historismu a něco málo secese."

Překladatelé jsou opatrní, podruhé už památku nominovat nelze

Kdy bude nominace lázní předložena výboru UNESCO k posouzení, se ještě neví. Předkladatelé návrhu jsou opatrní a snaží se nominaci vypracovat co nejdůkladněji, protože pokud je návrh jednou zamítnut, podruhé již památku nominovat nelze. Co by zápis na seznam UNESCO pro lázně znamenal?

"Pro nás by to mělo především turistický význam, protože je mnoho turistů, kteří jezdí pouze po památkách UNESCO. Tyto tři města tvoří tzv. lázeňský trojúhelník. Vzdálenost mezi nimi je maximálně 50 až 60 kilometrů. Původní záměr byl, že by lázeňský trojúhelník šel do nominace sám. Ale je jednodušší dostat se na seznam UNESCO jako mezinárodní projekt několika lázeňských měst, která mají podobnou historii, a strukturu lázeňského uspořádání," dodal Radim Adamec.

České lázně navštívili prezidenti, básníci, skladatelé i panovníci

Edward VII.
České lázně mají turistům co nabídnout. Například nádherné parky, které návštěvníci Mariánských Lázní dodnes obdivují, jsou dílem zahradního architekta Václava Skalníka, který nechal zasypat rokle a vysušit bažiny.

Počet minerálních pramenů ve městě a okolí se odhaduje na sto. Na počátku 20. století je tu na letní dovolené popíjel i nejmocnější panovník tehdejšího světa anglický král Edward VII. Jak uvedl Stanislav Marchal, v Mariánských Lázních se podílel na založení golfového hřiště:

"Dodnes je to nejstarší funkční golfové hřiště v Čechách. Je tam pamětní deska Edwarda VII. a jinak jeho prapravnuk, princ Edward, když byl v Mariánských Lázních, tak přivezl privilegium své matky královny Alžběty, že mohou používat přídomek královského golfového klubu."

Karlovy Vary | Foto: Barbora Němcová,  Radio Prague International
V západočeských lázních pobýval i německý básník a učenec Johann Wolfgang Goethe, polský skladatel a klavírista Fryderych Chopin, prezident Edvard Beneš, pěvkyně Ema Destinová, vynálezce Thomas Alva Edison, generál Patton, či spisovatel Tolstoj. A celá řada dalších ochutnala zdejší prameny, které jsou na rozdíl od karlovarských studené. Karlovarská voda ve Vřídle je teplá přes 70 stupňů, vyvěrá společně s plynným oxidem uhličitým a skutečně vypadá jako by vařila.

Karlovy Vary nabízí kamenné růže, Františkovy mají svého Františka

Socha Františka | Foto: Richenza,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 3.0
Každé město lázeňského trojúhelníku má i svoji zajímavost. Například Karlovy Vary kamenné růže, jediné svého druhu v Evropě. Milovníci likéru tu najdou i svůj 13. pramen, Becherovku.

A nesmíme zapomenout ani na sošku malého chlapečka ve Františkových Lázních. Jak uvedl Stanislav Marchal, mnozí se domnívají, že se lázně jmenují po něm, ale to je omyl:

"Všichni znáte legendu: sáhnete-li si na Františka, tak dojde k otěhotnění. Prapůvod této legendy je naprosto prozaický. Byl zde jistý pan Škarda - majitel fotoateliéru. Potřeboval, aby mu přibývala klientela, tak úmyslně šířil tuto verzi a vždy byl pohotově s fotoaparátem přítomen. Žádná žena si neopomněla sáhnout a nechala se zvěčnit od pana Škardy, kterému tak utěšeně rostly obchody. Kupodivu tato legenda překonala léta a existuje dodnes."

Lázně však nenesou svoje jméno podle této sošky, ale podle jejich zakladatele císaře Františka II.

10
50.129648100000
12.344248300000
default
50.129648100000
12.344248300000
50.232215000000
12.871304600000
49.964728400000
12.701233300000