Český Krumlov získal Zlaté jablko za podporu cestovního ruchu

krumlov_noc1.jpg

Český Krumlov získat v těchto dnech další prestižní ocenění. Světová federace novinářů a publicistů cestovního ruchu mu udělila Zlaté jablko FIJET, které je považováno za jakéhosi Oscara v cestovním ruchu. Tuto cenu získaly zatím jen čtyři desítky destinací z celého světa, loňským vítězem je egyptský Luxor. V r. 2004 ji jako první v Česku dostalo Brno. Novináři v Krumlově vedle mimořádného množství památek ocenili i jeho kulturní a společenský život. Na festivalu zde účinkoval například světový tenor Plácido Domingo. Nominaci Českého Krumlova podpořilo i to, že letos je to právě dvacet let, co byl zapsán na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. V telefonickém rozhovoru jsme se zeptali starosty města Dalibora Cardy, co se v Krumlově za uplynulých dvacet let změnilo:

"Já myslím, že Krumlov se úplně převrátil naruby, co se týče vzhledu a celkového image. Nedávno jsem se díval na historické obrázky města Český Krumlov těsně po roce 1989 a k tomu doprovodné obrázky současného stavu těchto budov. A to se vůbec nedá srovnat. Každý člověk, který má nějaké připomínky vůči Krumlovu, by si nejdřív měl prohlédnout tyto obrázky. A pak by viděl, co se vlastně s Krumlovem stalo. Některé budovy byly podepřené trámy, aby nespadly. A dneska je Krumlov výstavné historické centrum."

Jaké rekonstrukce a opravy tam probíhají právě teď? Protože Krumlov samozřejmě ještě není úplně stoprocentně upravený...

"Úplně stoprocentně ještě není opravený. My teď chystáme jednu z největších akcí, to je rekonstrukce takzvaného Trojklášteří. Tam bude proinvestováno celkem 329 milionů korun. Je to jedna z největších investičních akcí v historickém jádru města."

Pomáhají vám s tím i nějaké zahraniční, řekněme evropské fondy?

"Tato akce je plně dotovaná z tzv. Integrovaného operačního programu IOP. Vlastně je tam velice malý podíl města. My jsme šťastni, že se nám podařilo ty peníze získat. Samozřejmě je to pod přísnou kontrolou ministerstva kultury a celého orgánu IOP, ta spolupráce je ale vynikající. Zatím to prostě běží bez problémů."

Jaké bude mít celý ten areál využití, až bude opraven?

"Je to asi čtvrtina nebo pětina historického jádra města, čili je to obrovský komplex. Nesmí mít pět let komerční využití, takže jsou tam naplánované kulturní aktivity. Jsou tam muzea, je tam součást divadla, budou tam historické trhy, historická řemesla, dílny, které budou rekonstruovat historickou hudbu a tak dále."

Čili to bude multifunkční objekt. Já bych v této souvislosti připomněla, že v Českém Krumlově také už několik let funguje vynikající kulturní centrum, a to je Centrum Egona Schieleho. Přibližte ho trošku.

"Centrum Egona Schieleho je nadační záležitost. Město do tohoto fondu vložilo kompletně celou budovu a probíhá tam spousta nádherných a světově proslulých výstav."

Slyšela jsem, že do Českého Krumlova ročně zamíří až milion turistů. Je to pravda?

"My jsme dokonce v některých letech napočítali až milion tři sta tisíc turistů. To číslo se pořád pohybuje někde přes milion a je reálné, správné."

Jak tento nápor turistů město zvládá a co jim může nabídnout?

"Samozřejmě se snažíme nabídnout co nejvíc. V současné době máme perfektně fungující Informační centrum, které je otevřeno po celý rok. Myslím si, že i právě destinační management fondu má velký vliv na ocenění FIJET."

A na závěr přeci jen ještě otázka, která by si zasloužila celou další hodinu debaty, a to je ta problematická divadelní točna. Jaká je současná situace kolem ní?

"V současné době je ustavena komise ministryně kultury, která by měla tento problém vyřešit. Je to v podstatě otázka nalezení nějakého kompromisu mezi požadavky občanů města, památkářů a požadavky UNESCO. Tato komise by měla situaci vyřešit snad nějakou architektonickou soutěží. Zatím to není úplně dotaženo do konce, ale čas běží. Do února roku 2013 máme podat na UNESCO zprávu."

Skutečně může hrozit, že by Český Krumlov byl odejmut ze Seznamu UNESCO, pokud se nepodaří tento problém vyřešit?

"Já věřím, že to nenastane. Budeme samozřejmě dělat všechno pro to, aby to nenastalo. Pro nás je značka UNESCO jednou z velmi důležitých věcí."