Český nohejbal hledá cestu z krize, do které se dostal vlastní laxností

Český nohejbal zabloudil do slepé uličky. Letitá medailová výkladní skříň našeho sportu se začíná pomalu zadrhávat. Důvod, proč byli na letošním ME tradiční rivalové ze Slovenska opět lepší však netkví ve slabé formě hráčů, ale v zakonzervovanosti nejvyšší domácí soutěže, která se na rozdíl od mezinárodní scény hraje podle starých pravidel.

Reprezentační trenér Jiří Šmejkal se tak před vrcholem letošní sezóny ocitl v nezáviděníhodné situaci. Celá extraliga i MR se hrály na dva dopady, zatímco evropský šampionát v Rumunsku na dopad jeden. Trenér doufá, že se to alespoň změní pro nadcházející sezónu.

"Budu propagovat jednoduchý systém, aby se v extralize hrálo na jeden dopad. Pokud by tento návrh na svazu neprošel, tak bych se samozřejmě snažil o intenzivnější soustředění. Teď je těžké předbíhat, uvidíme o čem se v prosinci na svazu rozhodne."

Rumunští organizátoři se po odřeknutí svých chorvatských kolegů zhostili šampionátu na poslední chvíli. Původně naplánovaná termínová listina se musela notně zhustit a příprava reprezentantů tak čítala pouhý jeden den. Šmejkal přiznává, že za současného stavu byl problém přesvědčit hráče, aby po tréninkových jednotkách na dva dopady absolvovali nad jejich rámec i přípravu s jedním dopadem.

"V některých družstvech jsou ochotní si to podle nových pravidel po tréninku s reprezentanty zahrát, ale je to těžký. Tam, kde jsou jen dva či jeden reprezentant do toho pochopitelně nejdou. Nejvíc jsem spokojený, jak k tomu přistoupili v Plzni. Na druhé straně protiargument zněl, že se soustředí na závěr domácí sezóny a tak si to nechtějí komplikovat."

Delší nebo častější soustředění byly taktéž utopií.

"Nejsme profesionální sport, abychom mohli přes týden měli hráče častěji pohromadě a skutečně ani ze strany svazu nebylo v těchto podmínkách zajištění lepší přípravy možné."

Reprezentační kouč už začíná pomalu myslet na nadcházející MS, které se má uskutečnit příští rok v Brazílii. Z národního výběru i s ohledem na fyzicky náročnější jednodopadový trend patrně odejde několik zkušených hráčů. Otázkou zůstává, jak rychle je dokáží mladíci nahradit, aby Češi znovu stanuli na nohejbalovém trůnu, ze kterého už třetím rokem vládnou Slováci.

"My máme širší špičku než Slováci, ale chybí nám osobnosti, které by dokázaly ten zápas rozhodnout. V tomto směru je před námi delší cesta, než Slováky doženeme, ale uvidíme. Postupně se pochopitelně ten kádr obmění, omladí."

Trenér bude pro plnohodnotnou přípravu potřebovat pomocnou ruku Českého nohejbalového svazu. Jeho nově zvolený víceprezident Martin Maršálek podporu ze strany vedení jednoznačně přislíbil.

"Domnívám se, že čas oponou trhnul. Nyní už bude vedení svazu jednoznačně tlačit na to, aby se vrcholný nohejbalový produkt jménem extraliga hrál podle mezinárodně uznávaných pravidel. Musíme být zajímaví i z mediálního hlediska a jakékoliv hraní si na vlastním písečku by bylo chybou a tvrdě by se nám vymstilo."

Slovensko má proti nám roční náskok. Maršálek se zamyslel nad příčinami tohoto alarmujícího stavu.

"Slovensko je daleko adaptabilnější na mezinárodní změny a v důsledku toho mají lepší výsledky. Zatímco oni mají úzkou základnu patnácti set členů u nás je jich deset tisíc. Je to dáno historií, tady se hraje nohejbal o desítky let déle, než na Slovensku. I proto tady bylo problematičtější prosazovat jakékoliv změny, zvláště při konzervatismu, který ve svazovém vedení převládal. Navíc Slovákům pomohli úspěchy na mezinárodní scéně a tak se jim změny snáze prosazovali."

Češi se ještě pokusí přesvědčit většinu členů mezinárodní federace, aby se vrátila ke dvoudopadovému systému. Samotný víceprezident však nedává tomuto návrhu reálnou šanci.

"Mám špatný dojem, že výsledky z letošního ME půjdou proti nám, neboť vzhledem k tomu, že týmy jako Francie či Rumunsko uspěly, těžko se budou chtít vrátit k dvoudopadovému systému. Výhled je tedy zatím pesimistický."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio