Český piknik v Chicagu

Český piknik v Chicagu

Snad žádné jiné město ve světě nemá tak bohatou českou minulost jako metropole u břehů Michiganského jezera. Dávno pominuly časy, kdy bylo Chicago největším českým městem, plným českých čtvrtí, organizací, spolků, obchodů či vydavatelství. Našinců zde zůstal pouhý zlomek oproti nejslavnější éře z počátku 20. století, nicméně český duch ve městě proslulého Al Capona nadále žije.

Během roku pravidelně probíhá několik akcí. Ta patrně nejvýznamnější a s nejpočetnější návštěvností se uskutečnila v neděli 27. července v Ehlertově parku v Brookfieldu, západně od Chicaga. Již 30. ročník československého festivalu opět pořádal Czechoslovak American Congress a událost měla charakter pikniku, příjemného odpočinkového odpoledne ve společnosti krajanů. Vyhrávala tradiční dechovka, tančilo se, pivo a víno teklo proudem, pojídaly se české speciality, jednotliví účastníci včetně školy T. G. Masaryka ve stáncích představovaly své výrobky a činnost.

Počasí přálo, staří známí měli příležitost poklábosit, mladší ročníky se mohly dozvědět více o zemi a tradicích rodičů a prarodičů. Když se kolem páté odpoledne začali přítomní rozcházet, dobrá nálada je neopustila a těšili se na další setkání. Dočkají se brzy. Již 3. srpna proběhne první ze série koncertů kapely Jr Dixieland z Mariánských lázní, o týden později se koná populární moravský piknik, nebude chybět ani český večer v legendární restauraci Klas. V českém Chicagu to žije!

klíčové slovo:
spustit audio