Český rock do Evropy: soutěž Českého rozhlasu o nejlepší amatérskou rockovou kapelu

El grupo 'Kour'

Vystoupení v berlínském Kleisthausu, nahrávka pro Český rozhlas i šňůra koncertů čeká rockovou kapelu, která vyhraje soutěž Český rock do Evropy. Soutěž k českému předsednictví v Evropské unii vyhlásil Český rozhlas spolu s Českým centrem v Berlíně a časopisem Rock a Pop. Vítěze mohou až do konce dubna vybírat posluchači na internetové stránce www.ceskyrockdoevropy.cz

Miroslav Krupička
Soutěž je určena výhradně pro amatérské, neprofesionální kapely. Ředitel ČRo 7 - Radia Praha Miroslav Krupička vysvětlil, proč:

"V rámci českého předsednictví v EU se koná řada kulturních akcí v celé Evropě a Českou republiku na těchto akcích zpravidla reprezentují velmi profesionální soubory. A my, když jsme uvažovali o této soutěži, jsme si řekli, že by bylo hezké ukázat i začínající kapely a pomocí této soutěže vybrat z těchto neprofesionálů ty nejlepší."

Přihlásit se do soutěže bylo jednoduché: do konce března stačilo zaslat nahrávku a pár základních informací o skupině:

/M. Krupička/ "My jsme počítali s několika desítkami přihlášených kapel, nakonec jich přišlo 235. Ta špička, neboli ty dobré, skutečně kvalitní nahrávky dosahují hranice jisté profesionality. A těch takových padesát, šedesát bylo, takže vybrat z nich deset nejlepších byl docela oříšek."

Na výběru finálové desítky se podílel i náš kolega ze španělské redakce Radia Praha Roman Casado. Sám hraje v blues-rockové kapele Kouř:

"To, co jsme vybrali, je myslím skutečně to nejlepší nebo ten nejlepší průřez, kterého jsme byli schopni dosáhnout, nebo na kterém jsme se mohli dohodnout. Každý má trošku jiný vkus. Ale myslím, že to jsou kvalitní kapely."

A právě z této desítky mohou nyní posluchači až do 30. dubna prostřednictvím internetu na adrese www.ceskyrockdoevropy.cz vybrat vítěznou kapelu. Čeká ji například koncert v Berlíně:

"Bude to koncert v Kleisthausu, což je v centru německé metropole. Je to umělecký dům, který zaštiťuje spolková vláda, takže je to i na velmi prestižní úrovni. A bude to 5. června,"

říká ředitel Českého centra v Berlíně Martin Krafl. To ale není jediné ocenění pro vítěze soutěže:

"Vítěznou kapelu čeká koncert v jednom z větších studií Českého rozhlasu, odvysílání tohoto koncertu v pořadu Na živo Českého rozhlasu 1 - Radiožurnál, a časopis Rock a Pop, který je partnerem soutěže, slíbil i zapojit vítěznou skupinu do několika menších hudebních festivalů v České republice. Takže to je opravdu program na několik měsíců,"

dodal Miroslav Krupička z Radia Praha. Vítěz mimo jiné vystoupí i na heavymetalovém a hardrockovém festivalu Benátská noc na Malé Skále.