Český stát bude financovat Komenského muzeum v Naardenu

Památník Jana Ámose Komenského v holandském Naardenu

Muzeum a památník Jana Ámose Komenského v holandském Naardenu budou existovat i v příštích letech. Česká vláda totiž ve středu rozhodla, že na jejich provoz každoročně uvolní zhruba dva a půl milionu korun. Podrobnosti zjišťovala Milena Štráfeldová:

Ministr kultury Pavel Dostál a ministryně zdravotnictví Marie Součková,  foto: ČTK
Další existence Muzea Komenského v Naardenu byla ještě před pár týdny vážně ohrožena - naardenská radnice, která dosud jeho provoz financovala, totiž v září oznámila, že v roce 2004 zkrátí svůj příspěvek na polovinu a v dalších letech už neposkytne dotace žádné. Muzeum by tak bylo zřejmě uzavřeno a velmi by se ztížil i přístup do památníku, kde je hrob světově proslulého pedagoga. Česká média začala bít na poplach, ministryně zdravotnictví Marie Součková přislíbila částku jednoho tisíce euro na další provoz muzea, o jeho osudu jednal s naardenským starostou i předseda Senátu Petr Pithart. Tuto středu však vláda rozhodla, že další fungování muzea bude financovat český stát.

"Jedná se o osmdesát tisíc euro ročně. Dále ministr financí uvolní jednorázově asi dva a půl milionu korun na zařízení nové multimediální expozice o životě a díle Jana Ámose Komenského, která bude instalována v naardenském muzeu,"

upřesnila mluvčí ministerstva kultury Kateřina Besserová. Premiér Špidla podle ní současně pověřil ministra kultury Pavla Dostála, aby okamžitě zahájil jednání se zástupci Naardenu o zachování muzea a mauzolea. Kaple, v níž byl v roce 1929 objeven zapomenutý hrob Jana Ámose Komenského, náleží totiž Holandsku. Československá vláda si v roce 1933 pouze pronajala její interiér za symbolický jeden gulden ročně. V roce 1999 vznikla podle Jiřího Žalmana z ministerstva kultury dlouhodobá koncepce péče o naardenský památník:

Památník Jana Ámose Komenského v holandském Naardenu
"Památník v Naardenu byl zařazen do programu rehabilitace památníků, mimo jiné jsou tam také zařazeny expozice v Ravensbrücku a v Osvětimi. O naardenské mauzoleum a muzeum se bude starat specializované Muzeum Jana Ámose Komenského v Uherském Brodě, což je příspěvková organizace zřizovaná ministerstvem kultury."

Jak uvedl ředitel uherskobrodského muzea Pavel Popelka, existují už projekty nové multimediální expozice o Komenském a nově by měla upravena i kaple s jeho hrobem. S naardenským památníkem mají v Uherském Brodě i další plány:

"Je možné tam vybudovat centrum české kultury v Holandsku a dostat tam spoustu našich zajímavých projektů, ať už bychom prezentovali region východní Moravy, kraj Komenského, nebo témata, která souvisejí s odkazem Komenského, nebo vůbec nějaké perfektní projekty české kultury."

O osmdesát tisíc euro pro naardenský památník bude navýšen rozpočet ministerstva kultury, nepůjdou tedy na úkor jiných kulturních projektů.