Český tenis má za sebou úspěšný rok

Prezident Václav Klaus (vlevo) předává cenu Tomáši Berdychovi, foto: ČTK

Slavnostní zakončení české tenisové sezóny probíhá každoročně vyhlášením prestižní ankety Zlatý kanár. Nejčastějším laureátem v její třináctileté historii je Jiří Novák, který dokázal zvítězit šestkrát za sebou. Tentokrát ho ovšem na trůnu vystřídal podstatně mladší kolega, teprve dvacetiletý Tomáš Berdych, který dostal v hlasování přednost před Nicole Vaidišovou. Význam celé ankety podtrhl fakt, že skleněnou sošku předával vítězi tradičně prezident republiky Václav Klaus.

Prezident Václav Klaus  (vlevo) předává cenu Tomáši Berdychovi,  foto: ČTK
Rodák z Valašského Meziříčí Tomáš Berdych dosáhl na Zlatého kanára především zásluhou senzačního triumfu na turnaji série masters v pařížské hale Bercy a také díky heroickým a zároveň úspěšným bitvám v utkání Davisova poháru proti Německu. Jeden z hlasů mu dal i prezident ČTS Ivo Kaderka, který svou volbu vysvětlil takto:

"To rozhodování pro mě nebylo tak těžké, když Tomáš Berdych vyhrál Paris. Nicole ještě čeká Zlatý kanár x-krát, ona je mladičká, povedlo se jí něco úžasného, udělala mi hroznou radost v den mích narozenin, kdy vyhrála Bangkok. Poté mi telefonovala a blahopřála k narozeninám a já už jsem byl skoro rozhodnut dát ten hlas jí. Když ale někdo vyhraje Bercy Paris a má za sebou pětisetové zápasy v Davis cupu, kdy otočil šílené stavy v obrovském psychickém vypětí a také na pokraji fyzických sil, když poslední den byl už nemocný, tak jsem se rozhodl, že dám hlas Tomášovi a nakonec jsem se trefil."

Český tenis prožívá v posledních letech nebývalou konjunkturu. Na grandslamech mají Češi opakovaně třetí až čtvrtou nejpočetnější výpravu a počet turnajových titulů se v letošní sezóně zastavil na čísle šest. Také postavení našich tenistů i tenistek ve světovém žebříčku je řadí mezi absolutní světovou elitu.

Tomáš Berdych,  foto: ČTK
"Máme dvacet hráčů a hráček v první světové stovce až stodvacítce, neboť to se mění každý týden, takže i tady se řadíme na 4. až 5. místo na světě. Myslím si tedy, že český tenis je v takové kondici v jaké nikdy nebyl. Čekali jsme pouze na pronikavý výsledek a ten se záhy dostavil, když Tomáš Berdych vyhrál prakticky pátý největší turnaj na světě a samozřejmě také série Nicole Vaidišové, která vyhrála tři turnaje za sebou, což se dlouho nikomu nepodařilo a jí je teprve šestnáct let. Takže myslím, že český tenis má dobře našlápnuto."

Patrně jedinou kaňkou na vydařené sezóně je nešťastný sestup mužského týmu ze světové skupiny Davis cupu a také marná snaha ženského družstva o postup mezi elitu ve Fed cupu. Při hráčské kvalitě však můžeme v dohledné době napodobit Slováky, kteří se po sestupu museli ještě loni prodírat zpátky nahoru a letos budou hrát v Davisově poháru finále.

"V Davis cupu je to přesně o třech dnech, kdy se Vám musí potkat dva hráči zdraví a v dobré formě. Tato konstelace nám bohužel nevyšla. Jirka Novák byl zraněný a byly problémy kolem startu Radka Štěpánka. Radek je hvězda, která se do Davis cupu určitě vrátí. Myslím že Berdych, Štěpánek, k nim Novák a skvělí debloví specialisté mohou Davisův pohár zrovna tak vyhrát, jak ho mohou vyhrát letos Slováci. A co se týče Fed cupu, tak už dva roky říkám, počkejte chvíli a my ho půjdeme vyhrát, protože takové hráčky jako Vaidišová, Šafářová za nimi Böhmová, máme opravdu hodně těch děvčat."

Český tenis, to však není jenom elita v podobě Vaidišové, Štěpánka či Berdycha, ale také jejich nástupci, kteří rok co rok dosahují úspěchy v juniorských kategoriích.

"Když se podíváme, co jsme za těch osm let dokázali, tak jsme x-krát získali titul absolutně nejlepší juniorské země v Evropě, druhé - třetí místo na světě, spoustu juniorských titulů mistrů světa a v této oblasti prakticky nemáme ve světě konkurenci. Samozřejmě ti mladí, které jsme tenkrát dávali do systému máme dnes přetaveny do Berdychů, Vaidišových a dalších. Za nimi jsou Lucka Šafářová, Katka Böhmová - to jsou hvězdičky, které za několik málo let budou hvězadami a je to potvrzení správnosti cesty, protože rozhodují jenom výsledky."

Letošními talenty roku byli zvoleni Kateřina Vaňková a Radim Urbánek. Kaderka jim prorokuje velkou budoucnost, i když na druhé straně nalézá i možné komplikace.

"U děvčat je to vždycky trochu složitější, protože nevíte co je během dospívání může potkat, ale Vaňková je velký talent. Co se týče Urbánka, to je podle mě nejšikovnější tenista ve své kategorii na světě. Toho když vidíte, jaké má sebevědomí, jak to všechno umí, tak si myslím, že ten chlapec může hrát za tři roky Davisův pohár. Ovšem u něho je trochu problém, aby přidal v tréninku."

Příčiny vzestupu českého tenisu spatřuje jeho prezident především v obnovení tréninkových středisek mládeže. Tento systém přinesl své ovoce už v dobách Československa. Zlatá generace osmdesátých let vybojovala nejen grandslamové tituly, ale před rovnými pětadvaceti lety si tehdejší daviscupový tým poprvé a pohříchu zatím naposled sáhl i na vysněnou "Salátovou mísu", jak se Davisovu poháru v tenisových kruzích přezdívá. Současné výsledky dokazují, že návrat k úspěšnému systému byl krok správným směrem.

"Samozřejmě po určitém útlumu před deseti lety, kdy byla celá řada funkčních věcí zrušena, jakožto věci nepotřebné, tak s radostí konstatuji, že jsme v roce 1998 obnovili fungování tréninkových středisek mládeže - tenkrát nebylo ani jedno, dnes jich máme šestnáct. Dále máme pět středisek vrcholového tenisu a dvě národní tenisová centra. Ročně investujeme desítky milionů korun do mládeže a to je moje zásadní priorita a zásadní strategie - podpora mladé tenisové generace."

Nicole Vaidišová, Tomáš Berdych, ale i Radek Štěpánek jsou důstojnými nástupci Jany Novotné resp. Petra Kordu, což jsou poslední čeští grandslamoví šampioni. Doba, kdy bude některý z českých tenistů zvedat nad hlavu grandslamovou trofej snad proto není tak daleko.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio