Čeští florbalisté kousek od medaile

Foto: ČTK

Čeští florbalisté skončili na domácím MS těsně pod stupni vítězů. Přestože sehráli se všemi medailisty naprosto vyrovnané partie, stačilo to pouze na obhajobu 4. místa z posledního šampionátu ve Švédsku. Přesto je zaplněné haly jak v Ostravě, tak i v Praze, vyprovodili za jejich obrovské nasazení i skvělé herní akce dlouho trvajícím potleskem.

Zdeněk Skružný s Martinem Ostřanským,  foto: ČTK
Precizní organizace, rekordní divácký zájem, dramatické zápasy plné oku lahodicích kombinací a v neposlední řadě i bohatá gólová nadílka - tímto způsobem se do srdcí nejen fanoušků, ale i hráčů a trenérů, zapsal letošní florbalový světový šampionát. Na druhou stranu chyběla třešnička na dortu v podobě české medaile. Není divu, že trenér naší reprezentace Zdeněk Skružný měl po závěrečném utkání rozporuplné pocity. I když zklamání z nešťastného 4. místa přece jen převažovalo.

"Předváděli jsme nejlepší hru, co jsem kdy na MS s českým týmem byl. Chybělo tomu proměňování šancí. Ve všech z nás je teď obrovské zklamání, v šatně byly slzy, jsme smutní. Doufám, že to vše během následujících dnů doceníme."

Největší dilema v sestavě řešil český trenér na postu brankáře. Nakonec se Rytych s Kafkou pravidelně střídali, a tak zatímco v semifinále čelil finským nájezdům prvně jmenovaný, v souboji o bronzové medaile se Švýcary dostal příležitost zkušenější Kafka.

Foto: ČTK
"To, že se střídali pravidelně byla vlastně náhoda, protože to bylo dáno strukturou vylosovaných soupeřů. Před semifinále jsme zohlednili, že David Rytych je protiFinům vždy obrovsky motivovaný, jeho vzorem je totiž brankář Toivoniemi. Prohlíželi jsme si i statistiky utkání s Finy za poslední dva roky a ty hovořily pro Davida. Proto si myslím, že to rozhodnutí bylo správné."

Právě gólman celku Suomi Henri Toivoniemi se nakonec po zásluze stal nejlepším brankářem celého šampionátu. Zatímco s Finy prohráli Češi 2:4, duel o bronz s hráči ze země helvétského kříže dotáhli až do prodloužení. V jeho poslední minutě však rozmetal české medailové sny Simon Stucki. Jeden z důležitých okamžiků celého utkání však přišel už na přelomu druhé a třetí třetiny. To dal premiérový gól českého výběru Radek Sikora, ovšem svou radost projevoval tak vehementně, že skočil na švýcarskou střídačku. Následovalo přísné vyloučení na 2 + 10 minut za nesportovní chování a v oslabení naši florbalisté inkasovali.

Foto: ČTK
"Nechtěli jsme to s rozhodčími řešit, protože jsme potřebovali připravit hráče především na oslabení. Neznám detailně pravidla, ale údajně to bylo proto, že vnikl na jejich střídačku. Samozřejmě to bylo už druhé oslabení, dostali jsme gól - s takovými silnými soupeři, jako jsou např. Švýcaři nelze odehrát příliš mnoho oslabení. Jen chci dodat, že to byl jedin gól, který jsme na MS v oslabení dostali."

České mužstvo nebylo postaveno na hvězdách, ale na týmové spolupráci. V dobré náladě a především odhodlán ho udržovali i určité psychologické triky.

"Celé jsme to měli postavené na tom, že jsme tým. I když se zranil Pavel Brus, tak zůstal s námi. Už na soustředění v Teplicích jsme sáhli po drobných hrách a plakátech. Každý hráč měl svůj plakát a ostatní hráči mu na něj mohli psát pouze pozitivní vzkazy. Také jsme přepisovali vzkazy od známých a přátel. Dnes jsme vyrobili z fotky mužstva plakát ve tvaru medaile, dokreslili jsme k tomu šňůrku, která se věsí na krk a všichni hráči včetně realizačního týmu přistupovali a vždy na něj napsali pro koho ze spoluráčů chtějí vybojovat medaili. I to z nás trochu setřáslo velké zklamání ze včerejší porážky."

Foto: ČTK
Závěrečné hodnocení celého šampionátu, kterého se skvěle zhostila Praha i Ostrava, vychází z úst trenéra Skružného jednoznačně pozitivně.

"Bylo to nejlepší MS, jaké jsem zažil. Všechno bylo propracované do nejmenších detailů. Organizátoři nám jako domácímu mužstvu vycházeli maximálně vstříc a za to jim patří obrovský dík. Myslím, že Finové to budou mít za dva roky hodně těžké, aby se této vysoce položené orgaizační laťce jen přiblížili. Myslím však, že letošní MSnebude překročeno."

Vrcholem celého šampionátu bylo dramatické finálové severské derby. Finové vedli nad svými odvěkými rivaly ze Švédska už 4:0. Žlutomodrým vikingům se ovšem povedl neskutečný obrat a v závěrečném dějství si naopak oni vytvořili dvoubrankový náskok, o který se dvěma přesnými zásahy zasloužila i největší legenda tohoto sportu - Niclas Jihde. Celek Suomi se přesto nevzdal a v prodloužení rozhodl fantastický zápas zlatým gólem ero Tiitu. Finové tak na pátý pokus prolomili švédské finálové prokletí a poprvé v historii se stali mistry světa.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio