Rekordní florbalový Chance Czech open

Ilustrační foto

Na Prahu se valí florbalová vlna. Po úspěšně zvládnutém loňském světovém šampionátu mužů se o slovo opět hlásí Chance Czech open, který je nejgigantičtějším florbalovým kláním planety. Do jedenácti pražských hal zavítá v závěru tohoto týdne na 17. ročník tradičního turnaje 244 družstev ze 16 zemí.

Ilustrační foto
Jak prozrazuje ředitel celého klání Tomáš Vaculík, takový počet startujících dodal turnaji logickou příponu XXL.

"To XXL vzniklo ze žargónu modních návrhářů, nicméně máme 244 mužstev, což je nejvíce v historii a tak bude turnaj i kvantitativně XXL."

Také konkurence bude obrovská, ostatně který sportovní podnik si může dovolit ignorovat zájem o start obhájce titulu?

"V letošním ročníku jsme museli některá družstva škrtat a dokonce jsme museli odmítnout obhájce titulu Sirius, protože přišel s křížkem po funuse až po uzávěrce přihlášek."

Organizátoři musí logisticky zvládnout 4000 účastníků - ostatně celá akce má rozpočet 5 milionů korun. Letošní Chance Czech open ovšem nevyroste pouze kvantitativně, ale i kvalitativně, neboť má lepší obsazení než samotná Liga mistrů. Prestižní soutěž hodily přes palubu všechny celky švédské Elit serien, která je nejkvalitnější florbalovou ligou světa.

"Skutečnost je taková, že švédská družstva se EP nezúčastňují, zatímco my v Praze přivítáme 4 švédské elitní mužské celky a 3 ženské. Na EP tedy bude konkurence poněkud užší."

Na turnaj se díky osobním poutům těší i novopečený trenér domácího Tatranu Střešovice Jan Zahálka.

"Těším se hodně, protože jsem ho několikrát absolvoval jako hráč. Ten turnaj je výborný v tom, že tam je hodně lidí a nejen že je v hale obrovské vedro, ale také je tam skvělá atmosféra."

Turnaj má bohatý doprovodný program, v rámci kterého mohou jednotliví účastníci zdarma navštívit nejen pražské pamětihodnosti, ale např. i diskotéky. To v minulosti mnohé reprezentanty zlákalo k porušení životosprávy, ovšem podle Zahálky to druhý den na palubovce stejně nebylo znát.

"Je pravda, že např. finská Finsta na to byla specialista, ale přestože do rána zůstali na diskotéce, tak druhý den dokázali fantasticky zahrát, takže je vidět, že některé týmy jsou dobře trénované."

Je reálné, aby Tatran celý turnaj vyhrál?

"Jsou zde tři špičkové švédské týmy a k tomu švýcarský Wiler-Ersigen. Hrozně bude záležet jak zahrajeme ve skupině, jestli vydržíme bez zranění a s jakou aktuální formou se potkají hráči a hlavně brankář. Věřím, že pokud se to všechno sejde, tak můžeme udělat dobrý výsledek."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio