Čeští fotbalisté se chystají na Lotyše

Karel Poborský, Martin Jiránek a Štěpán Vachoušek, foto: ČTK

Už v úterý večer čeká české fotbalisty první zápas na Euru proti Lotyšsku. Český tým je v těžké skupině. Kromě Lotyšů v ní postupně narazí na Nizozemsko a Německo. S českými reprezentanty před odletem do Portugalska hovořila Lenka Jansová.

Karel Poborský,  Martin Jiránek a Štěpán Vachoušek,  foto: ČTK
Až se 23. června na evropském šampionátu utká Česko s Německem, brankáře obou týmů bude dělit třináct let. Brankář české reprezentace s jedničkou na dresu Petr Čech před pár týdny oslavil teprve dvaadvacáté narozeniny. Je nejmladším hráčem českého reprezentačního týmu. Přesto ale bude po mistrovství Evropy v Portugalsku hájit branku slavné londýnské Chelsea, nejbohatšího klubu na světě. Po jarní sezoně přestoupí z francouzského Rennes, kde pobyl dva roky. Dvaadvacetiletý český reprezentant bude v Anglii na očích celého fotbalového světa. Jak se na to cítí?

"Já myslím, že jsem na to psychicky připravený. Kdybych nebyl, tak bych asi ten přestup ani nerealizoval. Myslím, že to angažmá ve Francii mi hodně pomohlo, co se týče sebevědomí, zvládl jsem změnu životního stylu, zvládl jsem přechod do cizí země a myslím si, že teď v Anglii by to pro mě mělo být o hodně jednodušší, takže strach nemám."

S Chelsea se brankář dohodl už v zimě, ale tehdy ho ještě Francouzi uvolnit nechtěli. Petr Čech byl totiž pro Rennes klíčovým hráčem. Navíc je ve Francii velmi populární. Na mistrovství Evropy v Portugalsku bude rozhodně jednou z největších opor české reprezentace. Pro Radio Praha uvedl, jak svoji odpovědnost za českou branku pociťuje.

Brankář Petr Čech při tréninku,  foto: ČTK
"Myslím, že brankář má vždycky velikou odpovědnost. Jestliže se něco před ním nepodaří, tak je poslední, který to může zachránit, a pokaždé ta odpovědnost, zvlášť na velkém turnaji, na brankáři leží. Říká se, že velký turnaj se bez vynikajícího výkonu brankáře vyhrát nedá, takže zodpovědnost je vlastně stoprocentní."

Petr Čech už několikrát ve své krátké kariéře zažil, co to znamená být klíčovou postavou. Mezi jeho největší úspěchy patří zlatá medaile na mistrovství Evropy jedenadvacítek ve Švýcarsku v roce 2002. Svůj první opravdu velký šampionát má teď v Portugalsku před sebou.

Naopak Vladimír Šmicer patří mezi nejzkušenější hráče české reprezentace. Nedávno mu bylo jedenatřicet let a čeká ho už třetí evropský šampionát. Z českého reprezentačního týmu mohou to samé říci jenom Pavel Nedvěd a Karel Poborský. Euro před osmi roky v Anglii, kde česká reprezentace získala stříbrné medaile, Vladimíra Šmicra proslavilo. Zachránil gólem proti Rusům postup ze skupiny a začala tak triumfální cesta českého týmu do finále. Před ním si z turnaje v Anglii odskočil na Staroměstskou radnici a oženil se s dcerou fotbalového internacionála Ladislava Vízka. Vladimíra Šmicra jsme se zeptali, jestli odkoukal od svého tchána nějaké fotbalové finty.

Pavel Nedvěd  (vpředu) a Karel Poborský se podepisují fanouškům,  foto: ČTK
"Abych řekl pravdu ani ne, on mi pořád říkal, že mě naučí nějakou tu jeho kličku, kterou mívával, když hrával on, ale nakonec jsme se k tomu nedostali, protože spolu hrajem akorát za Kozlovnu. Nechává si to všechno pro sebe. Nic mě nenaučil."

Anglické Euro v devadesátém šestém roce odstartovalo Šmicrovu kariéru v zahraničních klubech. Od roku 1999 hraje v Liverpoolu. Uvažuje po letošním portugalském Euru o angažmá na jihu?

"Někde v teplíčku by se mi líbilo, hrál jsem tři roky ve Francii, kde byla zima a hraju teď pátým rokem v Anglii, kde není taky nejlepší počasí. Říká se, že už jsem takovej starší hráč, bylo mi jednatřicet, tak nějaký ten rok dva v teple bych si ještě rád zahrál, to je pravda."

Čeští reprezentanti se v Portugalsku stále víc chystají na svůj vstup do evropského šampionátu. Sobotní zápas Portugalců s Řeckem jim dal jasné varování - outsider zaskočil domácí tým kvalitní hrou a oslavil překvapivé vítězství. Čeští fotbalisté tvrdí, že podcenění Lotyšů - nejslabšího týmu turnaje - z jejich strany rozhodně nehrozí. Hlavní cíl českých reprezentantů je teď postup ze skupiny. Pokračuje Miroslav Beránek, asistent trenéra české reprezentace:

"Důležité bude postoupit, a jestli z prvního místa nebo z druhého, to ukážou okolnosti zápasů. Ani pro další vývoj šampionátu, nakonec historie šampionátů to ukazuje, není důležité, jestli máte formu na začátku, ale důležité je postoupit ze skupiny a pak mít formu v těch rozhodujících utkáních."

Svěřenci Karla Brücknera odehrají úterní zápas s Lotyšskem celí v bílém, stejně jako druhé utkání proti Nizozemcům. Poslední zápas ve skupině s Německem budou hrát v národních barvách - v červených dresech a bílých trenýrkách s modrými stulpnami.