Čeští hokejisté už stavějí mužstvo na nadcházející olympiádu

Jako poslední ze šestice hokejových velmocí prozradilo Česko jména nominovaných hokejistů na nadcházející olympiádu. Výsada dle pravidla "to nejlepší nakonec" náleží totiž Česku coby obhájci zlata z předchozího turnaje v Naganu. Kdo bude tedy republiku reprezentovat, prozradí Kateřina Brezovská.

Za osobní účasti předsedy Mezinárodní hokejové federace Reného Fasela představil v neděli v pražském hotelu Hilton předseda Českého svazu ledního hokeje Karel Gut oficiálně celému světu jména prvních osmi hráčů nominovaných pro olympijský turnaj v roce 2002 v Salt Lake City. Zapečetěnou obálku se jmény přinesla v rudém hokejovém dresu medailistka posledních zimních her - běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová. Mezi elitním výběrem země úřadujících olympijských vítězů a mistrů světa v seniorské i juniorské kategorii figuruje šest hráčů, kteří pamatují historický úspěch českého hokeje před třemi lety v Naganu. Je mezi nimi i brankář Dominik Hašek, který však do hotelu Hilton prostřednictvím velké televizní obrazovky vzkázal: Dalšími nominovanými hráči jsou: obránce Petr Svoboda, útočníci Milan Hejduk, Petr Sýkora, Patrik Eliáš, Martinové Straka s Ručinským a samozřejmě chybět by neměl ani Jaromír Jágr. Nominovaná osmička je výkladní skříň českého hokeje. To potvrdil i předseda Mezinárodní hokejové federace René Fasel, který na otázku, zda ho některé jméno překvapilo, odpověděl:

"Ani ne. Jsem velmi rád, že je mezi nimi i Dominik Hašek . Když jsem totiž slyšel o tom, že končí byl jsem smutný protože si myslím, že je nejlepším brankářem na světě. Bylo by skvělé kdyby se s hokejovou kariérou rozloučil druhou zlatou medailí na olympiádě. A také další hráči, třeba Jágr, kteří patří k nejlepším na světě, nebo Svoboda jsou prostě neuvěřitelní. Budete tam mít velmi silný tým."

Zbývajících 15 jmen musí být známo do 20. prosince letošního roku. Posledním otazníkem je trenérské obsazení, o kterém se rozhodne až po sezoně. Podle neoficiálních informací by na střídačce měli stát naganští kouči Ivan Hlinka, Slavomír Lener a současný reprezentační trenér Josef Augusta.