Čeští hokejisté v prvním čtvrtfinálovém utkání porazili Slovensko a postoupili do bojů o medaile

Hokejisté České republiky porazili ve čtvrtfinále mistrovství světa v Hannoveru Slovensko 2:0 a zajistili si postup do bojů o medaile. Podrobnosti přináší Kateřina Brezovská.

Sportovní fanoušci z Česka a Slovenska upírali ve čtvrtek odpoledne zraky k jedné události - ke vzájemnému hokejovému zápasu ve čtvrtfinále mistrovství světa v Hannoveru. Podobně jako před rokem to bylo pro obě země nejdůležitější utkání sezony. Ovšem s tím rozdílem, že před rokem měly po finálovém zápase oba týmy jistou medaili. Po čtvrtečním duelu se jeden z nich musel se šampionátem rozloučit. Od rozdělení Československa nastoupily proti sobě obě samostatné reprezentace už po třiadvacáté, na světovém šampionátu pošesté. Šestnáctkrát vyhráli Češi a ve čtvrtečním zápase si do kolonky výhry připsali další čárku. Jedním z hrdinů utkání byl Jaroslav Hlinka, který nahradil v sestavě nevýrazného Jana Tomajka. Hned při svém prvním pobytu na ledě byl vyloučen a po návratu z trestné lavice vstřelil druhý český gól.

"Když jsem tam skočil, tak se mi to tam otevřelo a jel jsem sám, tak jsem měl štěstí. Původně jsem to chtěl zahrát brankáři mezi nohy. Ale já jsem takhle - mezi nohy - branku nikdy nedal, tak pak jsem říkal, že zkusím něco jiného a zkusil jsem to nejjednodušší - do backhandu a nahoru. Měl jsem štěstí vyšlo to."

V poslední třetině Slováci znervózněli, faulovali a zápas dohrávali ve třech. Český tým se už ale spokojil s výhrou 2:0 i když, jak potvrdil brankář Milan Hnilička, skóre mohlo být v průběhu zápasu ještě vyšší...

"Hráli jsme výborně a byla to jenom otázka času kdy dáme ty góly. Já si nemyslím, že ten zápas měl skončit dva nula, ale mělo to být spíš 5:0. Protože tolik šancí co jsme měli, to klobouk dolů."

Spokojený byl se zápasem také kapitán českého týmu Robert Reichel.

"Já myslím, že jsme hráli velmi dobře. Bylo to sice trošku nervózní, ale nakonec jsme to zvládli."

"Museli jsme potvrdit roli favorita, a to našim hráčům v určitých momentech svazovalo ruce. Projevila se ale síla našeho týmu," uvedl po zápase trenér české reprezentace Josef Augusta. Jeho protějšek Ján Filc přiznal, že jeho svěřenci udělali více chyb, což rozhodlo. "Našim problémem bylo přejít modrou čáru soupeře. Kombinaci totiž chyběla rychlost a přesnost," řekl Filc. Bývalý československý reprezentant Peter Šťastný k tomu dodal:

"Prvý krát musím povedať - predtým sa totiž stalo, že sme hrali lepšie a prehralii sme. Tentokrát nás Česi obohrali skoro všade."

Úřadující mistři světa si po vítězství nad Slovenskem 2:0 zajistili již posedmé v řadě postup mezi nejlepší čtveřici MS a v sobotním semifinále se utkají se Švédském.