Čeští hokejisté zahájili MS vítězstvím

Foto: ČTK

Čeští hokejisté se na MS v Německu pokusí napravit pošramocenou reputaci. Národní výběr totiž už čtyři roky nezískal na vrcholné akci medaili. První krok k obratu udělali čeští reprezentanti nedělním vítězstvím nad Francií.

Ještě před zahájením šampionátu bylo v českém celku hodně živo. Trenéru Vladimíru Růžičkovi se sešlo více než 20 omluvenek z NHL i evropských lig. Někteří hokejisté, konkrétně Jiří Hudler, Radim Vrbata i Petr Průcha, navíc dali nepokrytě najevo, že pod Růžičkou odmítají reprezentovat. Na druhé straně pozvánku do národního mužstva přijala největší česká hokejová legenda, 37 letý Jaromír Jágr i olympijská brankářská jednička Tomáš Vokoun. Jágr se po příletu z ruského Omsku do ČR pochopitelně nevyhnul dotazu na hromadnou absenci jeho kolegů.

Česká republika - Francie,  foto: ČTK
"Mě to nemrzí. Nemám právo někoho soudit a na omluvu těch mladých hráčů můžu říct, že když jsem byl já sám mladší, tak jsem tak silnou touhu reprezentovat necítil. Oni to třeba odmítnou z určitý hrdosti, uraženosti nebo se jim nechce. Postupem času dospějí k tomu, že to byla hloupost a příště budou rádi, že mohou reprezentovat."

Jágrův Omsk vypadl z play off předčasně což pro českého hokejového veterána znamenalo nepříjemné zápasové manko. V individuálním tréninku si tradičně nakládal nadměrné porce, ovšem z udržení herní pohody měl strach.

"Je hrozně těžké se přinutit trénovat ve frekvenci, v jaké probíhá zápas. Rychlost je to nejtěžší. Činky nestačí. Člověk musí hrát zápasy, aby si navykl na rychlost a přehled ve hře. Doufám, že se do toho co nejrychleji dostanu."

Hravé křídlo s 68 na dresu také odmítlo mediální tlak, že by výkon českého týmu měl být postaven hlavně na něm.

Jaromír Jágr,  foto: ČTK
"Myslím, že fanoušci jsou rozumní a ani já už od sebe moc nečekám. To je důležité, abych na sebe nevytvářel zbytečný tlak. V mojich letech už můžu pouze překvapit. Ale rád budu součástí týmu, který bude bojovat a snažit se udělat co nejlepší výsledek."

Ke slovu se dostal před zahájením MS také brankář Tomáš Vokoun. Ani on si z velkého množství omluvenek nedělal těžkou hlavu a připomněl, že méně zkušené mužstvo bude mít alespoň větší motivaci.

"Je to mladé mužstvo se spoustou nováčků. Ti hráči si budou chtít udělat jméno, dlouho čekali, než se dostali na takovou akci, takže toto je jejich příležitost."

Útočník Petr Hubáček poté prozradil, na co by měl český výběr v Německu především spoléhat.

"Naši výkonnost musí postavit na dobré defenzivě, max. nasazení, bruslení, podpořené výbornýma brankářema. To je cesta, která by nás mohla dovést k úspěchu."

Čeští hokejisté odletěli na mistrovství světa v pátek a to ve 28 lidech, ačkoliv na šampionátu jich může nastoupit maximálně 25. Důvody tohoto velmi neobvyklého kroku se pokusil objasnit Růžičkův asistent Josef Jandač.

"Nechceme, aby se nám zranili dva útočníci a my neměli odkud brát. Hráči s námi musí trénovat na ledě, připravovat se a ne někde sedět doma na telefonu."

Asistent také hodnotil kvalitu českého mužstva.

Česká republika - Francie,  foto: ČTK
"Posily jsou dobré, mužstvo je hodně bojovné a nabuzené. Je zde plno hráčů, kteří ani nedoufali, že by mohli jet na MS, tak o to více se těší. Hlavně, aby nebyli nervózní."

Právě v den, kdy Češi odcestovali do Německa padl v Gelsenkirchenu při zahajovacím utkání historický divácký světový rekord. Na stadionu fotbalového klubu Schalke 04 sledovalo souboj domácích Němců s olympijskými finalisty Američany 77.803 diváků. Německo navíc senzačně vyhrálo 2:1 v prodloužení. Dalším šokem byla prohra zkušených Finů s Dány v poměru 1:4. Poté už se pozornost přesunula na utkání Česko - Francie. Jeden z nováčků v českém dresu Petr Vampola před zahajovacím buly přiznal, že soupeře moc nezná, ale nelze jej podcenit.

"Nevím, co můžeme od Francouzů čekat, ale my musíme jít do každého zápasu naplno, ať je to Amerika, Rusko nebo Francie. Takže od začátku na ně budeme chtít vlítnout, dát góly a vyhrát. Neřešíme, jaký soupeř to je."

Češi Francouze nepodcenili a třetinách 2:0, 2:0 a 2:2 zvítězili 6:2. Pocity z důležitého vstupu do šampionátu shrnul nejlepší hráč zápasu Jiří Novotný.

Německo - USA,  foto: ČTK
"Ze začátku jsme na ně chtěli vlítnout a hrát nátlakový hokej. Naštěstí jsme dali rychle góly, pak ještě přidali další ve druhé a třetí třetině. Malinko jsme pak přestali hrát, Francie dala dvě branky, ale kluci se ještě trefili v přesilovce a my to už pohlídali."

Nyní čeká na českou reprezentaci severský dvojblok: Norsko, Švédsko. Češi věří, že budou pokračovat v medailové tradici, neboť při pěti předchozích MS na území Německa vždy vybojovali některý z cenných kovů. Naposledy před devíti lety získali dokonce titul mistrů světa.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio