Čeští motokrosaři pomalu končí úspěšnou sezonu

motocyklove_zavody4.jpg

A od koní dostihových pojďme ke koním, kteří jsou ukryti v silných motocyklech. Po posledním nedělním závodě v Lokti nad Ohří jsou známi mistři České republiky v motokrosu. Slovo má Herbert Brynda.

Mezinárodními mistry České republiky v motokrosu se v neděli stali Josef Dobeš a Petr Bartoš. Dobeš dnes vyhrál v Lokti nad Ohří obě finálové jízdy třídy do 125 ccm a udržel si vedoucí postavení v průběžném pořadí seriálu. Bartoš nasbíral nejvíce bodů ve třídě Open a zajistil si také titul. Zatímco o Dobešově vítězství nebylo pochyb, ve třídě Open se rozpoutala o konečné prvenství velká bitva. Nejlepší výchozí postavení před posledním podnikem šampionátu měl Miroslav Kučírek, v Lokti se mu však moc nedařilo. V první jízdě byl po vydařeném startu až pátý, druhou kvůli poruše motocyklu nedokončil. Bartoš byl naopak výborně připraven a jako jediný dokázal držet krok s Michalem Kadlečkem, pátým mužem letošního mistrovství světa.

"Už v první jízdě jsem odstartoval na třetím místě, hned v průběhu prvního kola jsem se dostal do vedení a po třech čtyřech kolech jsem měl pád, kdy mě předjel Petr Bartoš a jezdil jsem dlouho za ním a ke konci rozjížďky jsem ho předjel. V té druhé rozjížďce jsem měl kolizi ve druhém kole, když jsem byl na druhém místě, spadl jsem, zhasl mi motor a než jsem nastartoval, tak jsem získal velkou ztrátu na první místo - zhruba půl minuty. Pak jsem se snažil dojet co nejlépe a v cíli jsem nakonec byl druhý, ale myslím si, že kdyby se jelo ještě jedno nebo dvě kola, tak jsem nejspíše vyhrál,"

popisuje pruběh závodu Michal Kadleček, který skončil v Lokti celkově druhý a v seriálu mistrovství republiky čtvrtý. Přesto - jak doplňuje - ho čtvrté místo v republice nemrzí:

"Vzhledem k tomu, že u jednoho závodu mi kolidoval termín se závodem mistrovství světa, nemohl jsem se ho zúčastnit a body za něj mi chybí v celkovém pořadí. Jinak jsem ze šesti rozjížděk pět vyhrál, proto si myslím, že kdybych se mohl účastnit všech závodů, tak bych i mohl sahat po titulu."

Přestože motokrosařům do definitivního ukončení sezóny schází ještě jeden závod, Jiří Charvát z Autoklubu České republiky s pozitivním hodnocením sezóny nečeká:

"Mám za to, že se nám přes všechny problémy sezona velmi vydařila. Měli jsme velké problémy s počasím, všude bylo horko, museli jsme kropit, tady musím poděkovat všem pořadatelům, kteří tuto situaci zvládli, a budeme se připravovat na příští sezonu."

Kdybyste měl jmenovat největší úspěchy českého motokrosu v této sezoně...

"Bez diskuse největším úspěchem je umístění Michala Kadlečky na mistrovství světa v kategorii do 650 ccm. Díky Kadlečkovi jsme dosáhli velmi dobrého výsledku na motokrosu národů v Belgii. Nesmíme ale zapomenout ani na Filipa Neugebauera z týmu Orion, který se velmi dobře umístil na mistrovství Evropy juniorů v kategorii 125 ccm a také byl třetí na Světovém poháru juniorů v Itálii."

Co nového a zásadního připravujete do příští sezony?

"Příští sezona bude zřejmě ještě komplikovanější, protože seriáln mistrovství světa bude obsahovat jen dvě třídy, MX1 - to jsou stopětadvacítky, a MX2, což jsou dvěstěpadesátky. Třída do 650 ccm se přestěhuje a bude také jako mistrovství světa, s názvem MX3, ale bude startovat souběžně se seriálem mistrovství Evropy, to znamená s třídou 85 ccm a 125 ccm. Zde je ještě jeden problém otevřený, protože promotér seriálu mistrovství světa požaduje, aby se to jelo mimo seriál těchto dvou závodů, ale to není možné, protože by jinak nevycházely termíny,"

prozrazuje Jiří Charvát z Autoklubu České republiky.

Onen poslední motokrosový závod sezóny - mezinárodní mistrovství ČR družstev - se uskuteční již tento víkend v Petrovicích u Karviné. Na technické podrobnosti trati jsem se zeptal manažera závodu v Petrovicích Gustava Uhra:

"V Petrovicích se jede už 26. ročník, takže určité zkušenosti máme, vždyť od roku 1986 jezdíme mezinárodní závody. Trať jsme asi před třemi lety zcela přebudobvali, jezdí se jiným směrem, je na ní třináct technických skoků, je asi 1760 metrů dlouhá, minimální šířka je 6 metrů. Dalo by se říci, že je to technická trať, která je tak jezdci i funkcionáři hodnocena,"

říká pro Radio Praha manažer mezinárodního mistrovství České republiky v motokrosu družstev Gustav Uher.