Cestování za hranice je jednodušší. Začal platit semafor, většina Evropy je zelená

Foto: Archiv Ministerstva vnitra ČR

Češi už mohou volně cestovat do 19 evropských zemí. V pondělí začal platit takzvaný vládní semafor, který barevně -  zeleně, oranžově a červeně - označuje země podle rizika nákazy onemocněním covid-19.  Většina evropských zemí je označena zeleně. Pro Čechy tak po návratu z nich přestává platit povinnost mít negativní test na koronavirus. České hranice se bez omezení otevírají i pro cizince z většiny zemí Evropské unie.

Foto: Marco Verch,  Flickr,  CC BY 2.0

„Koordinujeme se v rámci EU tak, abychom Evropanům, tedy i Čechům, umožnili v současné době cestovat tak jako dřív a zároveň bezpečně. Podmínky přicestování do evropských zemí pravidelně aktualizujeme na naší interaktivní Mapě cestovatele, kterou občané najdou na webu ministerstva zahraničí,“ uvedl ministr Tomáš Petříček (ČSSD).

V Mapě cestovatele ministerstvo vychází ze semaforu bezpečnosti. Ten informuje pouze o riziku nákazy v dané zemi, mapa cestovatele pak informace doplňuje o podmínky cestování přijaté jednotlivými zeměmi. Aktualizuje je na základě zastupitelských úřadů v jednotlivých státech. Zatím mapa poskytuje aktuální informace pouze o evropských zemích.

„V tuto chvíli se ale EU připravuje na společná vyjednávání se třetími zeměmi. Věřím, že Češi se na jiné kontinenty podívají ještě letos,“ dodal šéf české diplomacie.

Zelená a oranžová bez testů a karantény

Zatím od pondělí 15. června platí, že občané Česka a také cizinci s přechodným pobytem nad 90 dnů nebo trvalým pobytem v ČR nemusí mít negativní test na koronavirus ani nastoupit karanténu při návratu ze zemí s nízkým rizikem nákazy. Jde třeba o Německo, Itálii, Řecko, Španělsko, Švýcarsko nebo Chorvatsko. Povinnost testu nebo karantény odpadá i cizincům z těchto zemí.

Test nemusí mít Češi ani po návratu ze zemí se středním rizikem nákazy označených oranžově, jako je Belgie a Velká Británie. Pro cizince přijíždějící z těchto zemí ale povinnost testu nebo karanténu platí, stejně tak pro české občany s trvalým či dlouhodobým pobytem v těchto státech. Cizincům z těchto zemí není povolen vstup za účelem turistiky, pouze na základě výjimek stanovených ministerstvem zdravotnictví.

Foto: ČTK / Luděk Peřina

Pro lidi přijíždějící ze zemí s vysokým rizikem nákazy jako je Švédsko, Portugalsko a Slezské vojvodství v Polsku je při vstupu do ČR až na výjimky i nadále nutno předložit negativní test nebo nastoupit karanténu. „Pokud tam jede náš občan, musí mít při návratu zpět test. Pokud jde o oranžové země, naši občané tam mohou bez testu, ale cizinci, kteří přicházejí z těchto zemí, musí mít také test. Pokud by ho neměl, hrozí mu sankce, která je až 3 miliony korun,“ upozornil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Zmírnění omezení pro příjezd z ciziny ovšem automaticky neznamená, že Češi mohou neomezeně cestovat za hranice. Vláda upozorňuje, že některé země mají pro turisty vlastní omezení. „To, že jsme označili nějakou zemi za zemi s nízkým rizikem nákazy covid-19 ještě neznamená, že nás do toho státu automaticky pustí za jakýmkoli účelem. Speciálně se nám samozřejmě jedná o účel turismu,“řekl Českému rozhlasu náměstek ministra zahraničí Martin Smolek. Lidé si musí dávat pozor, jestli stát označený jako bezpečný, umožňuje cizím občanům vstup na svoje území.

Obavy z cestování

Foto: Mary Ann Clarke SCott,  Flickr,  CC BY-SA 2.0

Otevírání hranic je důležité také pro hotely a restaurace v Česku. Podle předsedy Asociace hotelů a restaurací Václava Stárka ale lidé mají z cestování stále obavy.

„Určité obavy jsou z toho třeba být na jednom místě s více lidmi. Navíc mnoho lidí šetří. My očekáváme až 50procentní propad v letošním roce.“

„Horské hotely se na léto pohybují mezi 40 až 60 procenty obsazenosti. Hotely ve městech jako Praha, Brno či Plzeň se pohybují kolem pěti procent,“ popsal Českému rozhlasu.

Další rozvolňování

Foto: MirceaIancu,  Pixabay,  CC0 1.0 DEED

Kromě uvolnění cestování se od 15. června také zrušila další opatření proti koronaviru. Například na hromadné akce může přijít až dva a půl tisíce lidí, musí ale být v oddělených sektorech pro maximálně 500 účastníků. Pořadatelé ale musí zajistit, aby se tyto skupiny mezi sebou nepotkaly.

Na akcích konaných v uzavřených prostorách jsou nadále povinné roušky v případě, že lidé budou od sebe v menší vzdálenosti než metr a půl. Pokud to ale bude akce pod širým nebem, tak bez ohledu na rozestupy mezi lidmi už nebude zakrývání nosu a úst povinné.

Ruší se také povinné rozestupy v kadeřnictvích a zprovozní se některé vodní atrakce nebo parní sauny. Otevřené jsou bufety v divadlech a kinech a na farmářských a ostatních trzích se mohou prodávat potraviny k okamžité konzumaci.