Chataření a chalupaření v Česku opět zažívá boom. Nejen kvůli pandemii

Foto: archiv ČRo - Radio Prague International

O Češích se už dlouhá léta říká, že jsou národem chatařů a chalupářů. Přestože v devadesátých letech s otevřením hranic nastal útlum éry chataření a chalupaření, postupně se tato tradice vrátila. V posledních letech zájem o rekreační objekty roste. A pandemie koronaviru tento zájem ještě zvýšila, stejně tak i jejich cenu.

Foto: Miloš Turek,  Radio Prague International

Podle analytického projektu Česko v datech vyhledávali lidé letos v červenci slovo chata na internetovém prohlížeči Google nejčastěji od roku 2004. Zájem ale neskončil ani v následujících měsících. A poptávka po rekreačních objektech značně převyšuje nabídku.

"Chaty a chalupy se v nabídce moc nezdrží. Když se inzeruje nějaká rekreační nemovitost, přihlásí se 10 zájemců a nemovitost je i do méně než týdne pryč,"řekla Českému rozhlasu Adélka Denková, šéfredaktorka analytického projektu Česko v datech.

Vyhledávané jsou především rekreační nemovitosti v blízkosti velkých měst i atraktivních horských oblastech jako je Šumava, Krkonoše, Jizerské hory nebo Beskydy. V průměru Češi dojíždějí na svoji chatu či chalupu do 100 km od svého bydliště.

Adéla Denková,  foto: archiv Asociace pro mezinárodní otázky

Podle Denkové mají zájem lidé o chaty a chalupy i ve Středočeském kraji, a to kvůli dostupnosti z Prahy. "Mezi oblíbené lokality patří i Ústecko a oblíbené jsou také jižní Čechy," dodala Denková.

Trendy

Podle realitních makléřů si chaty a chalupy v Česku pořizují nejčastěji rodiny s dětmi a starší generace, která plánuje prožít důchod mimo město.

V posledních letech také roste poptávka po chatách a chalupách od lidí, kteří nechtějí nebo si nemohou dovolit drahé bydlení ve městech. Přestože jsou ceny rekreačních objektů aktuálně vysoké, stále vyjde pořízení chaty či chalupy levněji, než koupě rodinného domu nebo bytu ve větším městě.

V neposlední řadě sílí i trend ekologického a přírodního bydlení. Zejména mladí lidé chtějí žít blíž přírodě. Některé obce se novému trendu přizpůsobily a ve svých územních plánech už změnily chatové oblasti na obytná území, čímž vytvořily podmínky pro jejich postupnou regeneraci.

Foto: _Alicja_,  Pixabay / CC0

Kromě prodeje se ale objevuje ještě jeden zcela nový trend. Tím je zájem o dlouhodobý pronájem chat a chalup. Zatímco v minulosti o takovou službu nebyl velký zájem, letošní pandemie situaci změnila.

Se zájmem rostou i ceny

Díky vysoké poptávce stoupají i ceny rekreačních objektů. Průměrná cena prodávané chaty nebo chalupy se pohybuje okolo 1 250 000 korun. V okolí Prahy, v Krkonoších nebo na Šumavě se chalupy s pozemkem průměrně prodávají i za čtyři miliony korun a víc.

V Česku je dnes odhadem asi 450 tisíc rekreačních nemovitostí. Chatu nebo chalupu tedy vlastní skoro každý pátý český občan. V Evropě je z tohoto pohledu Česko na druhém místě - ihned po Švédsku patří mezi země s nejhustším počtem chat a chalup na obyvatele.