Ceny chalup a chat letí nahoru

/c/pixabay/bydleni/chalupa1.jpg
0:00
/
0:00

Doba koronaviru zvyšuje zájem o chalupy, chaty a zahrádky. I kvůli drahému bydlení ve velkých městech roste obliba rekreačních objektů, které si majitelé chtějí upravit k trvalému bydlení.

Lukáš Kopecký,  foto: archiv Raiffeisen

"Téměř dvě třetiny těch, kdo bydlí ve větším městě a žádný rekreační objekt zatím nevlastní, uvažovalo už v zimě o jeho koupi. Zájem o chaty a chalupy tak meziročně vzrostl o 13 %," uvádí Lukáš Kopecký z Raiffeisen stavební spořitelny.

Devadesát zájemců o chatu bez vody a záchodu

Rostoucí zájem potvrzují i realitní kanceláře. Zatímco dřív chtěli zájemci zrekonstruovaný objekt, teď mají zájem i o chalupy před rekonstrukcí, kam ještě musí investovat peníze. Například Jan Martina z M&M Reality prodal chatu u Berounky v původním stavu.

"Jednalo se o chatu bez splachovacího záchodu a tekoucí vody. Přesto se nám přihlásilo 90 zájemců během tří pracovních dnů. Síla poptávky nás velmi zaskočila. Existuje velký počet zájemců, kteří chtějí vlastnit rekreační objekt a berou to, co je."

Chaty u Berounky,  foto: Kristina Winklerová,  archiv ČRo

Právě velký počet zájemců lidi nutí rychleji se o koupi nemovitosti rozhodovat, připomíná makléř společnosti RE/MAX Zdeněk Štourač.

"Vzhledem k tomu, že je opravdu malá nabídka a těch zájemců je hodně, tak to pomohlo k jejich rozhodnutí. V podstatě je takřka třiceti procentní nárůst poptávky mezi roku 2020 a 2021. S ohledem na aktuální situaci a prognózy bude zájem stále stoupat."

Hlavní požadavky - pozemek, příroda a co nejméně sousedů

Podle realitních makléřů je pro lidi důležitý vlastní pozemek, hezká příroda a co nejméně sousedů. Takových objektů je však málo a jejich ceny letí nahoru, uvádí zakladatel portálu Videobydlení.cz Jakub Veverka.

Ilustrační foto: Free-Photos,  Pixabay,  CC0 1.0 DEED

"Nabízené ceny rekreačních objektů se v roce 2020 zvýšily někde až o 25 procent. V některých případech došlo k nárůstu o 30 až 35 procent, hlavně v těch nejžádanějších lokalitách."

Zájem mít chatu jde u mnohých lidí tak daleko, že kupují za statisíce korun chatky v zahradních koloniích, kde jim nepatří pozemek. Je to vlastně cena za nájemní smlouvu. Spoléhají na to, že tam bude kolonie mnoho dalších let. Rostou i ceny pronájmů chalup a apartmánů.