Chov bojových plemen psů nejspíš nebude v České republice upraven zvláštním zákonem, jeho návrh totiž česká vláda odmítla.

Za tzv. bojové plemeno je považována např. argentinská doga, foto: Ricardo Martins, Creative Commons 2.0

Chov bojových plemen psů nejspíš nebude v České republice upraven zvláštním zákonem. Jeho návrh se objevil v souvislosti s množstvím případů, kdy psi zaútočili na lidi i zvířata. Připravila ho skupina poslanců a požadují v něm například vedení evidence na ministerstvu vnitra. Ta by obsahovala mj. údaje o bydlišti majitele či informaci o tom, zda pes už někoho pokousal. Se zákonem, jak uvádí Zdeňka Kuchyňová, nesouhlasí řada odborníků.

Za tzv. bojové plemeno je považována např. argentinská doga,  foto: Ricardo Martins,  Creative Commons 2.0
Pouze s náhubkem a na vodítku se budou moci pohybovat psi ve městech a obcích, pokud nový zákon projde. Chovatelé se bouří a chystají demonstraci. Návrh také zpřísňuje podmínky pro chov tzv. nebezpečných psů a vyjmenovává osm plemen, která za nebezpečná považuje. Jsou to například bulteriér, argentinská doga, brazilská fila či dobrman. Majitelé těchto psů by museli o povolení k chovu s roční platností žádat. Podle mluvčí Českomoravské kynologické unie Vladimíry Tiché, může mít zákon kontraproduktivní efekt, jako například ve Francii. Za největší nesmysl považují kynologové vymezení tzv. nebezpečných plemen. To lze podle nich jen na základě průkazu původu. Psi by mohli podle zákona volně pobíhat nejméně 200 metrů od nejbližší budovy a tzv. nebezpečný pes nesmí být puštěn nikdy. Za porušení hrozí majitelům vysoké sankce. Kynologové považují rozhodnutí o povinné chůzi na vodítku za týrání zvířat. V konečném důsledku by se psi nemohli proběhnout prakticky vůbec, protože mimo město zase platí zákaz pobíhání ze zákona o myslivosti. Návrhem se ve středu zabývala vláda a zákon odmítla. Konečné rozhodnutí bude na poslancích.