Cigarety se budou zdražovat

Příčinou kolorektálního karcinomu může být nevhodný směr životního stylu

České kuřáky čeká cenový šok. Zdražení cigaret naplánované na příští rok bude zřejmě ještě vyšší, než se očekávalo. Během tří let by měla vzrůst cena krabičky cigaret až o 21 korun. Důvodem je zvýšení spotřební daně na tabákové výrobky, která jen v Česku nižší než v ostatních zemích EU. Jen pro představu, každoročně se v Česku vykouří dvacet miliard cigaret. Více Jaromír Marek.

Vláda se zavázala, že do roku 2007 dorovná tuzemské sazby na úroveň evropských. Ceny cigaret by měly příští rok vzrůst o šest korun a o rok později o dalších sedm korun na krabičku. Například nejprodávanější cigarety Petra stojí dnes 44 korun, za rok budou stát 50. Do roku 2008 by potom měly přijít až na 65 korun. U levných cigaret, po kterých sahá stále více kuřáků, se cena může zvýšit ještě pronikavěji. Evropská unie totiž stanovila minimální výši daně a kvůli tomu i nejlevnější značka podraží zhruba o 20 korun. Co na to čeští kuřáci?

"Samozřejmě, že nejsem nadšený. Jsem docela silný kuřák a když budu muset dát za cigarety o řekněme dvacet korun víc, začnu uvažovat o tom, že přestanu kouřit."

Myslíte, že je to opravdu reálné, přestat kouřit kvůli zdražení cigaret?

"Tak to vám řeknu, až ke zdražení dojde. Teď si říkám, že bych možná přestal, ale vím že je to tak silný zlozvyk, že to nemohu s jistotou tvrdit. Dnes kouřím dvacet cigaret denně a když jdu na pivo, tak i čtyřicet. "

"Zatím kvůli zdražení cigaret nepředpokládám, že bych přestal kouřit. Uvidíme ale až bude stát krabička cigaret místo šedesáti sto korun......"

Vzhledem k tomu, že v Česku kouří 38% mužů a 25% žen, postihne zdražení cigaret značnou část populace. V kouření drží Česko jednou nechvalné prvenství. Kouří zde totiž stále větší počet dětí. Až 90 % kuřáků získává návyk před dovršením 18 let. Podle průzkumů zkusilo v 11 letech vykouřit cigaretu 40 % hochů. Česká republika se tak zařazuje na 4. místo na světě, hůř už je na tom už jen Slovensko, Litva a Estonsko. Ročně přijde nemocniční léčba pacientů kuřáků na 23 miliard a připočteme-li k tomuto číslu i výdaje za léčbu ambulantní dostaneme se k částce 50 mld korun. V důsledku kouření přesto zemře každý den 60 lidí, což je 22 tisíc lidí za rok.