Kuřáci típli v restauraci svoji poslední cigaretu

Plakát ve výloze pražské kavárny nabádá návštěvníky, aby na ulici po 22. hodině respektovali noční klid, foto: ČTK

Svoji poslední cigaretu vykouřili před půlnoci kuřáci v českých restauracích. V platnost totiž vstoupil tzv. protikuřácký zákon. Platí absolutní zákaz kouření ve vnitřních prostorách restaurací, divadel či kin a dalších veřejných prostorách.

Plakát ve výloze pražské kavárny nabádá návštěvníky,  aby na ulici po 22. hodině respektovali noční klid,  foto: ČTK
Norma zavádí i zákaz užívání elektronických cigaret v nemocnicích, školách či nákupních centrech. Tyto cigarety budou povoleny naopak v kavárnách, barech i restauracích. Výjimku ze zákazu kouření budou mít i vodní dýmky.

Nekuřák: Kuřáci mi nevadí, ale vadí mi ten smrad

Poslední den si vychutnávali cigaretku například hosté v části restaurace U Pinkasů. Překvapivě i v této části seděli nekuřáci kousek od kouřících hostů ze Slovenska. Nekuřáci zákon schvalovali. A co kouřící hosté?

"Mě se to moc nelíbí." A jak to budete řešit, když budete mít chuť na cigaretu? "Půjdu ven a zapálím si na ulici. Na Slovensku se taky kouří venku, rozdělují se restaurace na kuřácké a nekuřácké." Ale v Česku bude nekuřácké všechno. "Vážně? Tak to bude úplná katastrofa."

Foto: ČTK
Nekuřáci pak přemýšleli, kde je hranice práva pro kuřáky a nekuřáky. "Mě nevadí kuřáci, ale ten smrad, když přijdu domů, všechno musím vyprat." Myslíte si, že můžou propadnout tržby, že kuřáci chodit nebudou? "To si nemyslím. Lidé se vždycky sdružovali proto, že spolu chtěli být v té hospodě. Lidi si zvyknou. Zdražili nám benzín a jezdit jsme nepřestali. Zdá se nám, že je tu na všechno samý zákon. Ale Češi si zase něco proti tomu najdou. Český člověk je vynalézavý."

Je pravdou, že už začínají vznikat různé kluby, kde kouření není zakázáno.

Lidi se na zákon dlouhodobě připravovali

A co na zákon říká generální manažer Karel Doubek?

"Společnost se na ten protikuřácký zákon připravovala řadu let. Mezi tím proběhly velké změny v Evropě, tak si myslím, že je to dobře. Bude to evoluční krok, nezpůsobí to ohromná dramata, alespoň v to doufáme. Na zahrádkách se v současné době kouřit může a my připravujeme na dobu, když už bude chladno, nějaký režim, aby kuřák u nás našel prostor pro realizaci své vášně."

Servírka odklízí popelníky ze stolů,  foto: ČTK
Na další problém upozorňuje číšník a manažer restaurace Bernard Jakub Donát:

"Je to podle mě nesmyslné, nevidím důvod, proč to zakazovat úplně. Nehledě na to, že lidé budou chodit kouřit ven. Bude venku nepořádek a hluk."

Kromě poházených nedopalků před restauracemi existuje obava, že by některý host během kuřácké pauzy odešel bez placení.

Podle lékařů se sníži počet infarktů

Podle adiktologů, kteří se zabývají závislostmi, přestane část závislých na tabáku kouřit. To potvrzují i průzkumy lékáren. Od začátku května evidují zhruba o třetinu větší zájem o přípravky pomáhající s odvykáním závislosti na nikotinu. Podle lékařky Evy Králíkové z Centra pro závislé na tabáku ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze budou pozitivní následky vidět během několika týdnů:

"Co klesne velmi rychle, jsou infarkty myokardu, zejména u lidí do 60 let. Jsou pět krát častější u kuřáků, a jsou způsobeny také pasivním kouřením. Už po několika minutách v zakouřeném prostředí máme prokazatelné změny na cévách, takže by to mělo klesnout řádově o nějakých plus minus 10 procent."

Předseda vlády Bohuslav Sobotka  (uprostřed),  ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík  (vpravo) a předsedkyně Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku Eva Králíková,  foto: ČTK
Dlouhodobým zlepšením pak bude snížení počtu nádorových onemocnění a respiračních chorob. Podle lékařů jde ale o horizont i několik desítek let. Nejčastěji kuřáci a to i pasivní, onemocní rakovinou plic, říká Vítězslav Kolek, předseda České aliance proti chronickým respiračním onemocněním:

"Ročně vznikne 6000 nových případů rakoviny plic, přes 5000 nemocných na rakovinu plic zemře. Nejvíc stoupá karcinom plic u žen. Za posledních 30 let se ta čísla ztrojnásobila."

Podle posledních průzkumů kouří alespoň občas víc než tři miliony Čechů. V průměru připadá na jednoho obyvatele včetně nekuřáků přes pět cigaret denně.

Pokuty pro restaurace až za 90 dní, pro kuřáky hned

Provozovatelům restaurací a dalších veřejných prostor, kterých se týká protikuřácký zákon, se začnou podle ministerstva zdravotnictví pokuty za jeho porušení udělovat až za 90 dní, tedy na konci srpna. Mají tak čas na upravení prostor. Pokuty pro fyzické osoby už platí, a mohou dosáhnout až 5000 korun.

Restaurační předzahrádky, pokud na nich má být kouření povoleno, budou muset být podle ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka (ČSSD) označeny jako prostor pro kouření. Zákaz bude opět platit na zastávkách MHD. Zakázané bude i kouření na venkovních dětských hřištích. Zrušení části protikuřáckého zákona chce u Ústavního soudu prosadit skupina dvaceti senátorů. Zákon prošel Senátem letos v lednu a předcházela mu několikahodinová debata.