Cigarety citelně podraží

Z posledního rozhodnutí vlády kuřáci příliš radost nemají. Krabička cigaret by mohla v příštích třech letech podražit až o 21 korun. Kabinet totiž schválil novelu zákona o spotřebních daních, jejichž růst po české vládě požaduje Evropská unie. Kolik peněž přinese vyšší daň do státní pokladny a co na to říkají sami kuřáci, se dozvíte od Zdeňky Kuchyňové.

Stát si od zvýšení spotřebních daní z tabákových výrobků slibuje více peněz ve státní pokladně. Pro příští rok původně odhadoval dodatečné příjmy do rozpočtu ve výši 3 miliardy 400 tisíc korun. Protože se však prodejci před koncem roku jistě patřičně předzásobí a budou několik měsíců prodávat ještě levnější cigarety, měly by být příjmy o necelou miliardu menší. Zdražovat se však bude i v dalších dvou letech. Nízké ceny cigaret v Česku kritizuje Evropská unie. Podle odborníků však budou Češi i přes citelné zdražení kouřit pořád stejně. Poroste však obliba levnějších značek. A co na rozhodnutí vlády říkají sami kolegové kuřáci?

"Nejsem si jistá, jestli je tohle ten správný způsob, jak kuřáky odnaučit kouřit. Myslím si, že to nebude mít efekt, alespoň to pozoruji na svém okolí. To, jak vláda dosud zdražila cigarety, tak nikdo z mých známých kvůli tomu nepřestal kouřit."

Přinutí tě zdražení cigaret přestat kouřit?

"Asi nepřestanu, ale to zvýšení cen mě buď přinutí snížit svoji denní dávku cigaret a nebo pokud mi to ale opravdu hodně poleze do peněz, tak bych přešla na cigarety levnější. Ale přestat kouřit, to ne."

"Samozřejmě, že zdražení ovlivní skoro každého. Myslím si, že s tím asi měl člověk přestat už dávno, ne jenom z důvodu zdražení. Já bych rád přestal."

"Kouřím rád, kouřím hodně, ale jestli mi to poleze víc do peněz, tak asi opravdu začnu uvažovat o tom, že buď přestanu kouřit nebo to výrazně omezím. Ale jestli se mi to podaří, to opravdu nejsem schopný říct, protože je to závislost a s tou se dost těžko bojuje. To už jsem si několikrát uvědomil."

Řekl si kouřím hodně, kolik to je cigaret?

"Průměrně krabička denně a když jdu večer na pivko, tak jsou i dvě tři. No tři asi ne."

Jak dokládají statistické údaje, zdražení bude pro pravidelné kuřáky opravdu citelné. Krabička oblíbených cigaret Petra bude stát příští rok asi 50 korun, z toho téměř 35 půjde do státní pokladny. Pokud například v rodině kouří oba rodiče a zůstanou věrni své oblíbené značce, zaplatí po druhém zdražení o 9500 ročně více než dnes, což je zhruba dvouměsíční nájem průměrného bytu.

Odborníci varují, že kromě přechodu na levnější značky cigaret, se také zvýší jejich pašování a padělání, které se zatím českým celníkům daří držet na uzdě. Zatímco na Slovensku tvoří nelegální cigarety polovinu všech prodejů a v Polsku i Maďarsku představuje asi třetinu, v Česku je to zatím kolem deseti procent. Podle premiéra Stanislava Grosse je to nyní úkol pro celníky.

"Jedna z věcí, které vláda udělala, je to, že pro celníky byly v minulosti ponechány poměrmě široké kompetence. Čili já zde spoléhám na to, že právě celní služba tím, že postupně v rámci vstupu do Evropské unie jim budou zanikat některé jiné úkoly, tak jejich kapacity jim budou převedeny i tímto směrem."

V Česku v posledních letech kouří 31 procent dospělých. Neustále však roste počet kuřáků mezi dětmi a mládeží. Mezi mladými do 18 let je 40 procent kuřáků, přičemž dívek kouří více než chlapců. Jak uvádí český tisk, vláda neočekává, že by kuřáci hned po zdražení típli svoji poslední cigaretu a dodává, že by na cigaretách mohl být kromě zdravotního varování i nápis "Kouření pomáhá státní pokladně".