Co Čech, to kynolog

Labradorský retriever

Česká republika je velmoc nejen ve spotřebě piva nebo v ledním hokeji, ale také v chovatelství psů. Zkrátka: co Čech, to kynolog. Jaká plemena jsou v Česku nejoblíbenější a jaká naopak raritní zjišťoval Herbert Brynda.

Labradorský retriever
Přestože nelze zcela přesně říci, kolik je v Česku momentálně psů, neboť zdaleka ne všichni jsou evidováni, z takzvané plemenné knihy Českomoravské kynologické unie je možné zjistit roční přírůstek štěňat. Ten za loňský rok činil 35 000 narozených psů. Která plemena jsou v Česku nejoblíbenější jsem se zeptal mluvčího Českomoravské kynologické společnosti Radima Fialy:

"Musím říci, že největší oblibu - nebo nejvíce štěňat - zapisujeme u plemene německý ovčák, kterého pravděpodobně každý zná. V loňském roce to bylo přes 4000 štěňat. Na druhém místě je také oblíbené plemeno, jezevčík, tam to bylo téměř 2500 štěňat a třetí místo patří labradorskému retrieverovi, kde to bylo bezmála 2000 štěňat. Labradorský retriever pochází ze Spojených států, kde je naprosto nejoblíbenějším plemenem psa."

Takže to je takové to moderní plemeno, dá-li se to tak říci?

"Dá se to tak říci a myslím si, že jeho obliba neustále vzrůstá i u nás."

Labradorský retriever
V zemi však existují i chovatelé, kteří vlastní vzácná plemena, evidován je tak například jeden finský špic a tři ibizští podengové. Roční přírůstek štěňat řadí Česko mezi absolutní světovou kynologickou špičku:

"Česká republika již dlouhou dobu patří mezi kynologické velmoci na světě. Statisticky můžeme říci, že pes je členem každé třetí až páté rodiny a myslím si, že Česká republika hraje velmi významnou úlohu ve světové kynologii. Mohu to doložit tím, že na celém světě pouze Japonsko zapisuje více chovatelských stanic ročně než Česká republika. Česko je druhé na světě v zápisu nových chovatelských stanic,"

...říká Radim Fiala, který dodává, že obliba psů je obecně středoevropský fenomén:

"Stěžejní úlohu v Evropě hraje určitě Německo, což je kynologicky velmi významná země, dále Dánsko a s námi také Slovensko, protože jsme byli dlouhou dobu jedním státem. Domnívám se, že to je z důvodu organizace kynologie a možná také z ekonomických důvodů."

Všichni majitelé psů musejí dodržovat zákonem stanovená pravidla, majitel je povinen nahlásit psa úřadu v místě svého trvalého bydliště. Za zvíře zaplatí roční poplatek, který se zatím pohybuje do 1000 korun. Od příštího roku by se však měl zvýšit až na 2000 korun. Každý pes musí být také jednou ročně povinně očkován proti vzteklině, další očkování - stejně jako štěkání - je dobrovolné.