Co skrývá krypta u zámku Veveří?

Hrad Veveří

U hradu Veveří nad korytem řeky Svratky se zkoumalo podzemí. Nedaleko leží kostelík Matky Boží, a právě tady u tajuplné církevní stavby by měl být jeden z možných vstupů do neprobádaného podzemí. Podle pověstí by se tu mohl skrývat i poklad templářů.

Hrad Veveří
Vchod do podzemí by údajně měl být pod šklebící se kamennou hlavou ve zdi a dalšími symboly. Ty se zatím hledačům pokladů nepodařilo vysvětlit. Údajně by to mohl být první krok k bájnému pokladu templářských rytířů. A nebo k prostorám, které možná dodnes ukrývají nacistický archív a snad i další cennosti z druhé světové války. Co je pravdy na templářích, jsem se zeptala archeologa a historika Zeno Čižmáře. Podle jeho slov vyšly v minulosti o templářích na Veveří novinové články.

"První vyšel kolem roku 1800, druhý na konci 19. století. V těchto článcích se bez citace nějakých archivních dokladů odkazuje na existenci templářů. Máme tak nepřímé svědectví, které zatím nikdo nepotvrdil, ani nevyvrátil."

Další z hypotéz hovoří o tom, že by tam mohl být archiv SS.

"Tato hypotéza také existovala, ale vše nasvědčuje tomu, že je dílem lidové slovesné tvořivosti. Za války opravdu SS na Veveří operovalo. Byla tam pobočka technické policejní akademie. Existence Němců na Veveří je fakt. Nikdo nevěděl, co se tam děje, takže to otevřelo dveře lidové představivosti a fantazii a z toho vznikla tato hypotéza, která není ověřena."

Podle pověstí, které část historiků odmítá, se mělo na hradě v roce 1304 konat velmi slavné a zásadní zasedání templářské kapituly. A právě tehdy měl v podzemních prostorách zmizet obrovský poklad, ve kterém mělo být i dvanáct stříbrných soch apoštolů v životní velikosti. Poklad lákal řadu hledačů. V 70. letech objevili půl metru pod zemí mramorovou desku zabalenou do látky, na níž byly mosazné body a jakási kruhová výseč v podobě pavího ocasu. Deska zmizela, dochovala se jen její fotografie. Nedávno tu proběhl průzkum a přístroje ukázaly, že se pod kostelem nachází klenby.

"Klenby se tam potvrdily. Konkrétně se jedná o klenbu hrobky, která je situovaná při severní stěně kostelíka Matky Boží a hrobka byla několikrát vykradena. Naposledy v roce 1974. Tehdejší policejní vyšetřovatel mě potvrdil, že zloději se do hrobky probourali vrškem, klenbou. Tudíž musí do té krypty existovat vchod, s největší pravděpodobností z kostelíka. Průzkum, který tam 15. září probíhal, potvrdil klenbu, která se tam předpokládá."

Jaký bude další postup? Budete dál pátrat?

"Pátrat se dál nebude, protože tento průzkum s definitivní platností ukázal, že všechny domněnky a báchorky o tom, že k hradu a ke kapli Matky Boží vedou podzemní chodby, jsou fantazie. Tady už je definitivně jasno. Jasno není kolem krypty, protože vchod do ní dosud nebyl objeven."

Myslíte, že poklad templářů může existovat a být ještě objeven?

"Nemůžeme vyvrátit to, co se týká existence templářů na Veveří. Tato věc je stále otevřená. Není pravděpodobné, že se nám to někdy podaří spolehlivě doložit nebo vyvrátit."

Vy jste i spoluautorem knihy, která se zabývala legendou templářského pokladu u Veveří, kde všude jste pátral?

"To není kniha, ale katalog k výstavě, který si mohli návštěvníci odnést. Je to publikace, která jde trošku do hloubky. Já jsem se tím zabýval už jako kluk, protože jsem žil v Bystrci a jako děti jsme si tam chodily hrát. To téma se mi líbilo, ale systematicky jsem se tím začal zabývat až poslední rok."

A jak vůbec legenda o templářích vznikla? Údajně žena, která pracovala na poli, viděla jak ke kostelíku přijelo před svítáním třináct žebřiňáků a lidé v kápích nosili do kaple sochy. Následující dva roky pracovali v kapličce stovky zedníků. Na původní legendu se podle Zeno Čižmáře začaly nabalovat další. Hledání pokladů však stále láká a kdo ví, třeba se někdy poklad templářů na Veveří najde.

10
49.204648200000
16.595181600000
default
49.204648200000
16.595181600000