ČR a Rakousko uzavřely proces z Melku

Jednání v Bruselu, Foto: ČTK

Česká republika a Rakousko uzavřely ve čtvrtek večer dohodu o řešení sporů ohledně Temelína. Premiéři Miloš Zeman a Wolfgang Schüssel, s pomocí komisaře Güntera Verheugena, došli ke kompromisnímu řešení vleklého sporu. Češi se naopak zavázali k zavedení řady nových bezpečnostních opatření. Více Jaromír Marek.

Miloš Zeman  s Günterem Verheugenem,  Foto: ČTK
Dohoda šéfů vlád obou zemí odstranila dosud největší překážku pro vstup Česka do unie. Češi získali rakouské ano pro provoz Temelína, ale museli souhlasit s řadou bezpečnostních opatření, která budou právně vymahatelná. Rakušané měli výhrady například k integritě reaktorové nádoby a celistvosti ochranného obalu reaktoru v případě nehody, nebo k tomu, že souběžně vedoucí vysokotlaká potrubí nejsou navzájem dostatečně chráněna před poškozením. Rakouští experti požadují, aby byla mezi nimi vybudována speciální zeď. Celkem sedm bezpečnostních bodů a jedenadvacet bodů týkajících se dopadu na životní prostředí se stalo součástí smlouvy o vstupu Česka do EU. Jiří Havlík z odboru pro koordinaci vztahů s Evropskou unií při ministerstvu zahraničí k tomu pro Radio Praha uvedl:

"Pro českou stranu to znamená, že bude muset přistoupit ještě na nějaké další technické úpravy a určitě to bude stát nějaké peníze navíc. Ale je to cena, kterou bylo třeba zaplatit zaplatit z pohledu zvýšeného bezpečí a je to i jedním z důležitých bodů našich přístupových jednání k EU. Podmínkou pro uzavření tohoto protokolu je i uzavření kapitoly energetika a já doufám, že k jejímu uzavření dojde v průběhu několika dnů."

Jednání v Bruselu,  Foto: ČTK
Bezpečnostní opatření mohou stát až deset miliard korun. Není ale jasné, kdo tyto náklady uhradí. Verheugen i Schüssel po uzavření dohody vyzvali Rakušany, aby ukončili spor o Temelín, protože více se dosáhnout nedalo. Dohoda znamená, že elektrárna bude uvedena do provozu i přes odpor řady rakouských politiků a občanů. Miloš Zeman k výsledku jednání uvedl.

"Věřím, že tato epizoda, která v určité době komplikovala naše vztahy a přestane být jakýmsi mráčkem na obloze a že se vztahy mezi ČR a Rakouskem budou rozvíjet optimálním způsobem."

Uzavřením dohody o Temelínu se završil proces, který započal loni v prosinci v dolnorakouském Melku. Zeman, Schüssel a Verheugen se zde domluvili, že si předají dostatek informací o elektrárně, aby rozptýlili vzájemné pochybnosti. V cestě ke spuštění Temelína už nyní nic nestojí. I Mezinárodní agentura pro atomovou energi tento týden oznámila, že ani technicky nic spuštění elektrárny nebrání.