ČR zatím nebude vyjednávat s EU o volném pohybu pracovních sil

vlajky EU

Česká republika bude v Evropské unii bojovat o stejná privilegia, jaká mají státy nynější "patnáctky". Zatím proto nehodlá přistoupit na návrh unie, která chce omezit možnosti českých občanů pracovat v zemích EU po jejím rozšíření. Vláda se proto rozhodla, že zatím neuzavře jednání o příslušné kapitole volného pohybu osob. Více Jaromír Marek.

"Naše taktika je zatím nesnažit se uzavírat kapitolu volného pohybu pracovníků za každou cenu co nejrychleji, ale tak, aby to bylo pro Česko výhodné, aby se vyšlo vstříc českým národním zájmům," prohlásil ve čtvrtek ministr zahraničí Jan Kavan.

"My se nesnažíme změnit postoj třeba Německa nebo Rakouska, protože to jsou země, které by chtěly co nejdelší přechodná období a tu společnou pozici Evropy známe. My jsme se pouze dohodli, že v této chvíli nejsou optimální podmínky k uzavření této kapitoly. Domníváme se, že kdybychom si dali čas do 25.října, kdy je další možnost mezivládní konference, tak je šance vyjednat některé lepší podmínky."

Generální ředitel pro rozšíření EU v Evropské komisi Eneko Landaburu postup české strany respektuje a unie podle něj bude hledat cestu pro kompromis.

"Myslím si, že přístup české strany je rozumný. Některé kandidátské státy, v rámci urychlení vyjednáváním přijímají některé pozice Evropské unie zbrkle.Pobyh pracovních sil je důležitá kapitola a myslím si, že je roumné počkat na stanovisko Unie. Mohu slíit, že se pokusíme nějakým způsobem posunout vyjednávání směrem k uspokojivému kompromisu," uvedl ve čtvrtek Landaburu.

Jak uvedl ministr Kavan, nepředpokládá, že se české diplomacii podaří do října změnit základní strukturu společné pozice EU v oblasti volného pohybu osob, ale pokusí se v rámci této pozice zlepšit některé podmínky pro Českou republiku. Zejména by se to mohlo týkat ochrany českého národního pracovního trhu a ochrany některých profesí. "Nechceme umožnit, aby některé členské země unie diferencovaly mezi našimy profesemi a vybíraly si to čemu říkáme třešničky na dortu."

Důvodem, proč se česká strana rozhodla vyčkat, je to, že Brusel zatím zamítl požadavky Prahy, aby jí byl přizná jiný režim ochrany vlastního pracovního trhu, než jaký si vyjednaly Slovensko, Maďarsko a Lotyšsko. Tyto země už kapitolu volný pohyb osob s unií uzavřely, ovšem podle Prahy je to pro tyto země nevýhodné.