ČSSD po napadení Sobotky ruší velké mítinky, útok nebyl politický

Brněnští policisté při vyšetřování incidentu na středečním mítinku ČSSD vyslechli jak útočníka, tak napadeného místopředsedu strany Bohuslava Sobotku. Osmačtyřicetiletý útočník šel podle policie na středeční mítink ČSSD v Brně-Žabovřeskách s úmyslem místopředsedu Sobotku napadnout. Chtěl mu dát facku. Důvodem prý byla nespokojenost s projednáváním stížností, které podal na Sobotku ještě v době, kdy byl ministrem financí. Tehdy byla příčinou výhrad deregulace nájemného.

Sociální demokraté v reakci na útok uvedli, že zruší některé velké mítinky na náměstích. Připustili, že organizátoři nebyli schopni zajistit bezpečnost. ČSSD chce posílit kontaktní kampaň na setkáních v regionech, firmách a na vysokých školách. Kvůli agresivitě na svých mítincích kritizuje média i konkurenční ODS. Šéf strany Jiří Paroubek oznámil, že ČSSD nebude komunikovat s Mladou frontou Dnes, Lidovými novinami, Hospodářskými novinami a týdeníky Respekt a Reflex. Zástupci médií poukázali na to, že rozhodnutí šéfa ČSSD je nešťastné a rozděluje společnost.

Volební lídr ODS Petr Nečas už ve středu útok na Sobotku odsoudil a konkurenčnímu politikovi vyjádřil sounáležitost. Napadení by podle něj ale nemělo ovlivnit volební kampaň a vést k vytváření společenské hysterie, obviňování médií a politické konkurence. Ostatní strany se většinou shodují, že kampaň měnit nebudou. Lidovci ji chtějí příště omezit na čtyři týdny a náklady stran na 80 milionů korun.