Přehled tisku

Marek Dalík, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Mladá fronta Dnes informuje o svědectví, které policii podal manažer rakouské zbrojařské firmy Steyr. Ta měla české armádě dodat transportéry Pandur. Manažer vypověděl, že po něm na podzim r. 2007 lobbista a blízký spolupracovník expremiéra Mirka Topolánka Marek Dalík požadoval provizi 18 milionů eur, tedy asi 480 milionů korun za to, aby obchod s pandury úspěšně proběhl. Jednání se kromě Dalíka měl za českou stranu zúčastnit i tehdejší náměstek ministryně obrany Martin Barták.

Marek Dalík,  foto: ČTK
Mladá fronta Dnes informuje o svědectví, které policii podal manažer rakouské zbrojařské firmy Steyr. Ta měla české armádě dodat transportéry Pandur. Manažer vypověděl, že po něm na podzim r. 2007 lobbista a blízký spolupracovník expremiéra Mirka Topolánka Marek Dalík požadoval provizi 18 milionů eur, tedy asi 480 milionů korun za to, aby obchod s pandury úspěšně proběhl. Jednání se kromě Dalíka měl za českou stranu zúčastnit i tehdejší náměstek ministryně obrany Martin Barták. Dalík nařčení odmítá, tvrdí, že po nikom žádné peníze nepožadoval. Topolánkova vláda smlouvu s firmou Steyr nakonec uzavřela, armáda nakoupila transportéry za téměř 14 a půl miliardy korun, připomíná deník. Česká policie a státní zastupitelství nové poznatky z výslechu manažera Steyru prověřují, uzavírá Mladá fronta Dnes.


Michal Babák
Hospodářské noviny komentují činnost finančního analytického útvaru, který působí na ministerstvu financí a odhaluje velké případy hospodářské kriminality. Podle médií se jedná Kalouskovy detektivy, malou zpravodajskou službu nebo politickou policii. Jeho kritici ho podezírají, že útvar používá vždy, když potřebuje zneškodnit některého svého protivníka. Například na ministra obrany Alexandra Vondru z ODS došlo, když začal rozkrývat pochybné zakázky na svém úřadě. FAÚ vzápětí zveřejnil předražené zakázky pro firmu Promopro během českého předsednictví EU, které měl Vondra na starosti. Podobně se podle deníku útvar zaměřil na poslance Věcí veřejných Babáka, když jeho strana začala požadovat Kalouskův odchod z vlády. Je sice dobře, že se ministerstvo těmito kauzami zabývá, soudí komentátor, je ale také jasné, že vznikla legenda, že ministr Kalousek má v ruce mocný nástroj proti svým odpůrcům, který neváhá použít. Otázka tak zní, zda by nebylo lepší, kdyby byl tento útvar nezávislý na ministrovi? Odpověď je jednoduchá: bylo!


Foto: ČT24
Zásah vojenské policie v České televizi vyvolal oprávněně bouři nevole, píše se v sloupku Lidových novin. Vyšetřování však nepřineslo pro odpovědné policisty takový trest, jaký by vedení televize považovalo za adekvátní. Proto se televizní právníci obracejí na Ústavní soud a chtějí zpochybnit samotný příkaz k prohlídce v prostorách veřejnoprávního média. Maskáčové běsnění v redakci zpravodajství bylo ale podle autora sloupku spíše výrazem zoufalé bezmoci nežli výhrůžnou demonstrací, a žádná represivní složka státu si ho netroufne zopakovat. Právo novináře informovat je podle deníku v Česku dostatečně ochráněno zákony. Novináři jsou navíc podporováni i svou redakcí, takže mají před vyšetřovatelem dostatečný náskok, aby své zdroje utajili. "Tuzemská demokracie žádnou sortu nedotknutelných momentálně nepostrádá," uzavírá deník.


Vláda má podle Hospodářských novin nejpozději do konce roku rozhodnout o navýšení státních krizových rezerv ropy a pohonných hmot ze současných 90 dnů na 120 dnů. Poplatek, který budou rafinérské firmy za navýšení státních zásob platit, může zdražit pohonné hmoty u čerpacích stanic zhruba o 20 až 30 haléřů, píše deník. Přesná výše nové "daně" pro rafinerie a dovozce paliv není ještě stanovena, podle kalkulace Správy státních hmotných rezerv (SSHR) by neměla být vyšší než 40 haléřů z prodaného litru paliva. "Je zřejmé, že ty náklady se projeví v celém řetězci od rafinérií po maloobchod,"řekl prezident České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu (ČAPPO) a člen představenstva největšího tuzemského zpracovatele ropy, Unipetrolu, Ivan Ottis. "U pump se to zdražením o dvacetník až třicetník projeví určitě, jelikož bude tím poplatkem zatížený každý litr paliva, uváděný u nás do volného oběhu,"řekl šéf Společenství čerpacích stanic v ČR Ivan Indráček. Opatření připravuje ministerstvo průmyslu společně se SSHR a petrolejáři na základě doporučení Evropské komise už dva roky a vyžádá si celkové náklady 13 miliard korun.


Stát nemá peníze, díry na silnicích proto nikdo neopraví, informují Lidové noviny. České silnice jsou v dezolátním stavu a situace se rok od roku zhoršuje. Problém je zejména na silnicích druhé a třetí třídy, které jsou ve správě krajů. Na jejich opravy by potřebovaly přes 50 miliard, mají ale sotva desetinu. Vše ještě zhoršila letošní tuhá zima, která už tak napjaté krajské rozpočty silně vyčerpala. Letos navíc kvůli škrtům ve státním rozpočtu nepomůže ani stát, který loni krajům poslal alespoň symbolickou částku 750 milionů. Zanedbané silnice se přitom začínají projevovat i ve vyšším počtu nehod. Od začátku letošního roku došlo v Česku k více než dvě stům nehodám kvůli tzv. závadě komunikace. Oproti stejnému období loni je to nárůst o téměř deset procent. Podle odhadu odborníků je až devadesát procent silnic ve správě krajů za hranicí životnosti, uvádějí Lidové noviny.


Prezidentu Václavu Klausovi dorazily na Hrad stovky propisek a per, píše deník Právo. Zasílají mu je příznivci recesistické akce vyhlášené na síti Facebook poté, co se na internetu objevil záznam z tiskové konference z Klausovy státní návštěvy v Chile. Prezident si na něm prohlíží protokolární pero, které za okamžik končí v jeho kapse. Na YouTube toto video shlédly miliony diváků. K akci nazvané Sbírka per pro pana prezidenta se na Facebooku přidalo 13 a půl tisíce lidí a to, že několik set z nich skutečně pero na Pražský hrad poslalo, považují pořadatelé za úspěch. I mluvčí Hradu Radim Ochvat přiznal, že do prezidentské kanceláře "skutečně nějaká pera dorazila". Zaslané psací potřeby by měly podle autorů výzvy skončit v dětských domovech, školách nebo nadacích, píše Právo.


Bohuslav Sobotka
Deník Právo informuje o vnitrostranickém auditu, který si po svém zvolení do čela ČSSD nechal provést Bohuslav Sobotka. Chtěl zjistit, jak pracovití i jak oblíbení jsou členové stínového kabinetu opoziční sociální demokracie. Audit sledoval, jak často ministři pořádají tiskové konference, posílají tiskové zprávy do médií a vůbec jak jsou v nich vidět. Hodnotil i popularitu politiků v průzkumech veřejného mínění. Nejhůře v auditu dopadli stínový ministr průmyslu Milan Urban, obrany Petr Hulinský a dopravy Roman Onderka. Deník upozorňuje, že všichni tři při volbě předsedy ČSSD hlasovali pro Sobotkova protikandidáta Michala Haška. Nejlépe naopak dopadl stínový ministr zdravotnictví a středočeský hejtman David Rath. Zdroj z ČSSD Právu také uvedl, že v sociální demokracii se diskutuje o možném návratu expředsedy ČSSD Jiřího Paroubka do stínové vlády. Současně ale naznačil, že jeho návrat by možná straně příliš neprospěl.


Mladá fronta Dnes krátce informuje o úmrtí své dlouholeté londýnské spolupracovnice Zuzany Hnátkové - Polákové. Narodila se v Praze v r. 1921, od r. 1948 ale žila v emigraci v Londýně, kde měla blízko k britskému královskému dvoru. Nikdy ale docela nepřerušila kontakty s Českou republikou a po r. 1989 se významně podílela na rozvoji hospicového hnutí v Česku. Podporovala také ústavy sociálně slabších občanů, například Jedličkův ústav. Přátelé a příbuzní se s téměř devadesátiletou dopisovatelkou deníku rozloučí v Londýně 20. května.


Stane se maso krokodýlů hitem v českých restauracích? - ptá se Mladá fronta Dnes. Ministerstvo zemědělství chystá vyhlášku, která by krokodýla nilského prohlásila za jatečné zvíře, které se bude smět porážet a zpracovávat na maso. Zatím jedinou krokodýlí farmou, která by tak mohla postupovat, je Agro Jevišovice ve Velkém Karlově na Znojemsku, od letošního roku dceřiná firma zemědělského gigantu Agrofert Andreje Babiše. Stádo více než dvou set krokodýlů bylo dosud hlavně turistickou atrakcí. Plazům ale začínají být betonové nádrže malé a nový majitel nechce farmu dále rozšiřovat. Proto chce maso z krokodýlů nabízet dražším hotelům a restauracím. Krokodýlí maso se podle deníku dá v Česku ochutnat už dnes, ale jen rozmražené.