ČSSD schválila Paroubkovu vládu

Ústřední výkonný výbor ČSSD schválil vznik obměněné koaliční vlády, v jejímž čele bude místopředseda strany Jiří Paroubek. Jeho nominaci potvrdila drtivá většina členů výboru. Dohodu o budoucí vládě vzápětí schválil i poslanecký klub ČSSD. Zhruba desítka jeho členů, kteří chyběli, ale ještě neslíbila dát novému kabinetu důvěru. Váhají například poslanci Vladimír Laštůvka a Jan Kavan, dlouhodobý kritik spolupráce ČSSD s lidovci. Podle kuloárových informací jim vadí opětovná nominace lidovce Cyrila Svobody do čela ministerstva zahraničí. Podle Paroubka jsou ale oba poslanci realistickými politiky, "takže vědí, že alternativou k této vládě jsou jenom předčasné volby". Paroubkova vláda se od Grossovy zřejmě nebude příliš lišit programově ani personálně. Změnit se má vedení jen čtyř ministerských úřadů. Až bude nová vláda jmenována, bude mít 30 dní na to, aby požádala sněmovnu o vyslovení důvěry.

Novou smlouvu o spolupráci podepíší šéfové stran vládní koalice asi v úterý ráno. Týž den by pak dosavadní premiér a předseda ČSSD Stanislav Gross mohl doručit na Hrad demisi kabinetu a prezident Václav Klaus by mohl jmenoval Paroubka novým ministerským předsedou. Představitelé lidovců a unionistů rozhodnutí sociálních demokratů uvítali.

Opoziční občanští demokraté pokládají Paroubkovu vládu za udržovací a podle šéfa strany Mirka Topolánka se budou připravovat na řádné volby do sněmovny v červnu 2006. Také komunisté nejsou rozhodnutím ČSSD překvapeni, neboť další experimenty s vládou by asi byly příliš riskantní, řekl ČTK místopředseda KSČM Jiří Dolejš. KSČM podle něj čeká na to, zda všech 101 poslanců vládních stran dá důvěru nové vládě. "My pouze opakujeme, že nemáme důvod dávat hlasy koalici při hlasování o důvěře," uvedl Dolejš.