Cyklomapy na Liberecku s podporou Phare

cyklostezka.jpg

Čtyřmi sty tisíci korun přispěje Evropská unie na vydání souboru cykloturistických map Liberecka. Mapy v současné době připravuje Krajský úřad v Liberci a turisté se jich dočkají počátkem příštího roku. Více informací má Milena Štráfeldová.

Zájem o cykloturistiku v České republice rok od roku stoupá. Jednou z atraktivních oblastí, kam ve stále větším počtu míří nejen čeští, ale i zahraniční cyklisté, je Liberecko a Euroregion Nisa na pomezí Česka, Polska a Německa. Dosud tu ale chyběly speciální mapy, ve kterých by byly cyklotrasy zaznačeny. Právě tento nedostatek chce podle své mluvčí Lindy Futerové odstranit Krajský úřad v Liberci s pomocí grantu Phare:

"Odborem kultury, tělovýchovy a cestovního ruchu byl na začátku tohoto roku zpracován projekt Cykloturistické mapy Libereckého kraje. Tento projekt byl úspěšný a získal grant ve výši 18 634 EUR."

Vydání celého souboru devíti map přijde na zhruba půl milionu korun. Finanční pomoc z fondu Phare tak pokryje téměř veškeré výdaje. Jak mluvčí Futerová dále uvedla, mapy zahrnou turisticky nejatraktivnější části regionu:

"Jedná se o Frýdlantsko a příhraniční území Polské republiky a Spolkové republiky Německo, Lužické hory a příhraniční území Německa až po Žitavu, dále západní Krkonoše, Jizerské hory, Český ráj, Horní Pojizeří, Podještědí, Ralsko a Máchův kraj."

Krajský úřad v Liberci získal grant z evropského fondu Phare poprvé, v samotném Euroregionu Nisa však má spolupráce s Evropskou unií už desetiletou tradici. Unie zde například přispěla na výstavbu silničních obchvatů, stavbu nových kanalizací, plynofikaci, rekultivaci skládek, regeneraci lesů a především v rámci malých přeshraničních projektů podporuje spolupráci v oblasti kultury, vzdělávání, cestovního ruchu, sportu a sociálních kontaktů občanů všech tří sousedících zemí. Za deset let své existence získal Euroregion Nisa z fondů Evropské unie desítky milionů EUR.