Cyril Svoboda chce hájit národní zájmy v zahraničí

Václav Havel A Cyril Svoboda, Foto: ČTK

Jak vypadá české ministerstvo zahraničí s příchodem nového ministra Cyrila Svobody? Jak se změní česká diplomacie? Co udělal Cyril Svoboda jako první, když byl uveden do úřadu ministra zahraničí? Jaká opozice čeká na ministra? O tom všem se mluvilo na neoficiálním brífingu s Cyrilem Svobodou, kterého se zúčastnil i kolega Mikuláš Kroupa.

Václav Havel A Cyril Svoboda,  Foto: ČTK
Ministerstvo zahraničních věcí České republiky je po bývalém ministrovi Janu Kavanovi rozděleno. Jedna polovina připravovala půdu pro zvolení Jana Kavana do předsednictví valného shromáždění OSN a na vstup České republiky do Evropské unie, druhá část pracuje samospádově. Prozradil Cyril Svoboda své první dojmy z úřadu. První, co těsně po svém uvedení do funkce udělal nový ministr, bylo, že zalistoval oficiálními internetovými stránkami ministerstva zahraničí a zaujala ho kapitola dlouhodobé koncepce české zahraniční politiky. Kupodivu zjistil velmi zarážející informace. Například, že se Česká republika chystá na vstup do NATO a to i přesto, že jsme v Severoatlantické alianci jako její plnoprávní členové už tři roky. Podle Cyrila Svobody by se měla česká diplomacie naučit pružně komunikovat s veřejností. Úředníci si podle něj zvykli informace nezveřejňovat. Jednak se prý nacházejí neustále ve třech pravidelně se opakujících stresových polohách a to - před zahraniční cestou, během cesty a nebo těsně po návratu. Druhým důvodem, proč neradi komunikují s novináři je prý obava z toho, že by si mohli zkazit kariéru jedním nešikovným vyjádřením. Proto chce nový ministr jmenovat dva tiskové mluvčí. Jeden s ním bude jezdit na zahraniční služby, druhý bude se svým týmem zprostředkovávat informace pro veřejnost.

Ivan Langer,  Foto: ČTK
Cyril Svoboda ovšem přiznává, že ho čeká před veřejností nelehká úloha. Proti němu stojí pevná a tvrdá opozice Občanské demokratické aliance, která bude bedlivě střežit, jestli hájí národní zájmy. Potvrdil ti Ivan Langer, místopředseda ODS.

"Já jsem, ale i ODS, k této vládě v tvrdé opozici. Budeme bedlivě sledovat jejich práci. Mým úkolem bude ukazovat jiné a lepší alternativy."

Občanská demokratická strana slibovala voličům, že bude hájit národní zájmy. Lze tedy předpokládat, že se s kritikou na ministerstvo zahraničí šetřit nebudou. Co očekává od opozice nový ministr zahraničí Cyril Svoboda?

"Kritiku očekávám racionální. Ovšem to téma národních zájmů bylo pouze předvolební heslo. Realita vypadá jinak. Samozřejmě, že česká diplomacie v zahraničí bude nadále hájit národní zájmy."