Čeští chemici půjdou do války s Irákem

Cvičení české protichemické jednotky v Dauhá, Kuvajt, Foto: CTK

Čeští vojáci se zúčastní případného vojenského konfliktu v Iráku. Na svém pondělním zasedání o tom rozhodla vláda. Téměř dvě třetiny občanů České republiky jsou přitom podle agentury STEM proti tomu, aby se Česko do války proti režimu Saddáma Husajna zapojilo. Co vládu k jejímu rozhodnutí vedlo a jaká konkrétní opatření kabinet schválil, uslyšíte v následující rubrice.

Cvičení české protichemické jednotky v Dauhá,  Kuvajt,  Foto: CTK
K válečnému konfliktu s iráckým režimem, který nerespektuje rezoluce Rady bezpečnosti OSN o likvidaci svých zbrojních systémů a zejména zbraní hromadného ničení, se schyluje už řadu týdnů. Američané kvůli tomu na přelomu roku požádali Českou republiku o konkrétní pomoc, kterou bychom měli v případné válce mezinárodnímu společenství poskytnout. A právě o těchto požadavcích kabinet v pondělí jednal celé čtyři hodiny. Ministři nakonec vyslání českých vojáků do války schválili. Prezident Havel, který se jednání vlády zúčastnil jako vrchní velitel ozbrojených sil, poté uvedl:

"Dospěl jsem k názoru, že to není rozhodování jednoduché, že má bezpočet rozmanitých složitých souvislostí, ale posléze jsem dospěl k názoru, že to, co bylo předloženo vládě, je rozhodnutí správné a plně se s ním identifikuji."

Inspektoři OSN v Bagdádu,  Foto: CTK
Premiér Vladimír Špidla dodal, že Irák neplní nejen rezoluci OSN, která mu ukládá zlikvidovat zbraně hromadného ničení pod mezinárodním dohledem, ale soustavně porušuje i další rezoluce, které se týkají boje proti mezinárodnímu terorismu, represí vůči civilnímu obyvatelstvu a činnosti humanitárních organizací.

"Poměrem patnáct ku nule, čili všech členů Rady bezpečnosti, stálých i nestálých, bylo konstatováno, že všechny předchozí rezoluce, kterých je celkem 53, nejsou plněny."

Vláda proto schválila řadu opatření, která spojence v případném válečném konfliktu se saddámovským režimem podpoří. Kabinet cizím vojenským jednotkám povolil průjezdy i přelety přes naše území a schválil i pobyt cizích vojsk v Česku. Česká protichemická jednotka, která je nyní nasazena v operaci Trvalá svoboda, se rozroste na prapor o síle téměř čtyř set vojáků. Rozšíří se i jeho působnost - zapojí se do vojenských akcí mezinárodního společenství v boji s Irákem i do záchranných a humanitárních akcí v případě, že by v tomto konfliktu byly použity zbraně hromadného ničení. Jak upřesnil Vladimír Špidla, teritorium, na kterém dosud čeští chemici na Blízkém východě působili, se rozroste o Turecko a Izrael:

Vojenská přehlídka irácké milice,  Foto: CTK
"V rámci mandátu pro operaci Trvalá svoboda je prostor působení v rozsahu dvaceti dvou států."

Kabinet ovšem českou účast ve vojenských akcích proti Husajnovi podmínil mandátem OSN. Premiér Špidla zdůraznil, že Česká republika hájí princip kolektivní bezpečnosti, proto se v této záležitosti staví na stranu OSN, nikoliv jednoho či druhého státu.

"Za mandát považujeme rezoluci Rady bezpečnosti, stanovisko Rady bezpečnosti nebo prohlášení předsedy Rady bezpečnosti."

Připustil přitom, že právní výklad v této otázce není jednoznačný a že podle řady zemí existuje plný mandát k případnému použití síly už teď. Nelze tak vyloučit, že dojde ke konfliktu a použití zbraní dříve, nežli by byl nový mandát OSN vydán. To je také důvod, proč si kabinet nechal jakási zadní dvířka k nasazení české protichemické jednotky i bez něj:

Václav Havel,  v pozadí Vladimír Špidla,  Foto: CTK
"Nastane-li reálně technické použití zbraní hromadného ničení, nepovažujeme za možné, abychom tam neodstraňovali následky."

Vladimír Špidla řekl, že se čeští chemici nesmějí dostat do situace mezinárodních vojenských sil v Srebrenici, které díky svému omezenému mandátu mohly genocidě civilního obyvatelstva jen bezmocně přihlížet.

"Protože Česká republika disponuje mimořádnými kapacitami k odvracení následků úderů zbraní hromadného ničení, považujeme za naprosto nemožné, aby v okamžiku, kdy by tyto zbraně byly použity a bylo zasaženo obyvatelstvo na kterémkoli území, stála česká jednotka - jak se říká - se zbraní u nohy a pozorovala situaci a účinky těchto zbraní."

Opatření, která kabinet přijal, musí ještě schválit parlament. Ten by o nich měl hlasovat ve čtvrtek 16. ledna.

"Věřím, že obě komory pochopí tu situaci, podobně jako ji chápe vláda a jako ji chápu já, a že dají svůj souhlas..."

Vladimír Špidla - předseda vlády,  Jaroslav Tvrdík - ministr obrany a Cyril Svoboda - ministr zahraničí,  Foto: CTK
... řekl k tomu prezident Havel. V opačném případě bychom podle něj vyslali světu signál o míře naší věrohodnosti a odpovědnosti za lidské životy.

"Tato zpráva či informace může mít své další důsledky pro naše mezinárodní postavení."

Toto hledisko však podle něj při hlasování ve vládě roli nehrálo:

"Nerad bych vyvolával dojem, že toto rozhodnutí je důsledkem nějakého tlaku spojenců nebo nějakého vyhrožování, anebo že to je věc kalkulace. Tak tomu opravdu není. Jde o příliš vážnou věc, než aby mohla být předmětem jakýchsi pouhých kalkulací a spekulací."

Pondělní jednání kabinetu bylo poslední, které mohl Václav Havel ve funkci prezidenta navštívit. Jeho mandát na Pražském hradě totiž končí 2. února. Jeho součinnost s vládou tak uzavřelo vyslání českých vojáků do válečného konfliktu. Bůh s námi, rozloučil se při odchodu z Úřadu vlády Havel s premiérem Špidlou.