USA vyzývají Česko: pojďte do války s Irákem

Britské stíhačky se základnou v Kuvajtu, Foto: ČTK

Už i Česká republika se připravuje na případný vojenský úder proti Iráku. Ve středu večer zasedla v Praze Bezpečnostní rada státu, která měla na programu jediný bod: americkou žádost o pomoc při vojenském útoku na Irák. Česko totiž obdrželo od Spojených států oficiální žádost o zvýšení počtu českých chemiků v Zálivu i o změnu mandátu jednotky.

Co konkrétně Američané požadují? Vedle rozšíření a změny mandátu české protichemické roty působící v Kuvajtu vyzývají i k logistické podpoře případného úderu. Obsah žádosti shrnul premiér Vladimír Špidla.

"Žádost o povolení přeletů, přejezdů a pobytu amerických vojsk na našem území a účast naší jednotky při odstraňování následků použití zbraní hromadného ničení a v této souvislosti i ochrany osob."

V Kuvajtu působí od března loňského roku 250 českých chemiků. Nyní by jednotka měla být rozšířena o další stovku specialistů. Jejich úkolem je zajistit ochranu ostatních vojsk před účinky zbraní hromadného ničení, pokud by proti nim byly nasazeny. To znamená průzkum, varování a zjišťování chemických a biologických látek a dekontaminaci prostoru. Do jednotky by se měli vrátit někteří veteráni, kteří v Kuvajtu už působili a mají s oblastí zkušenosti. Ministerstvo obrany hodlá náklady hradit ze svého rozpočtu. Na oplátku Američané nabídli zdarma přepravu chemiků do Perského zálivu. Český kontingent by také nejspíš mohl čerpat ze společných zásob například pohonných hmot.

Americká letadlová loď Tarawa odplouvá do Perského zálivu,  Foto: ČTK
O žádosti Američanů jednalo ve středu předsednictvo Bezpečnostní rady státu, vláda bude o věci diskutovat zřejmě v pondělí. Uvažuje se však i o svolání mimořádné schůze pouze k tomuto tématu. Více předseda Senátu Petr Pithart.

"Předsednictvo Bezpečnostní rady státu se sešlo, aby projednalo procedurální otázky. Rozhodovat bude Parlament a my jsme snad jediná země, kde takovéto otázky nerozhoduje ani vláda ani prezident, ale Parlament."

Americká pěchota na cvičení v kuvajtské poušti,  Foto: ČTK
O možnosti přeletů a přejezdů cizích jednotek může vláda rozhodnout samostatně. Nasazení českých jednotek však musí schválit obě komory Parlamentu. Je přitom velmi pravděpodobné, že vedle elitní chemické jednotky požádají Američané i o nasazení dalších českých vojáků. O této eventualitě zatím Bezpečnostní rada státu nejednala. Je ovšem vůbec česká společnostt na válečný konflikt připravena? Pokračuje komentátor Petr Holub.

"Odpověď na tuto otázku je jednoznačná. Česká společnost připravena není a mohou za to politici, kteří o možnosti konfliktu vůbec nemluvili a teď se jim bude těžko zdůvodňovat, že země stojí ve velkém konfliktu, když o tom neztatili ani slovo."

Míní Petr Holub. Faktem je, že ani prezident Havel se ve svém novoročním projevu o možném konfliktu s Irákem ani slovem nezmínil.