Francie kritizovala kandidátské země za jejich podporu USA v souvislosti se situací v Iráku

Dominique de Villepin a Jacques Chirac (zleva), foto: ČTK

Francie tvrdě kritizovala kandidátské země za jejich podporu USA v souvislosti se situací v Iráku. Prezident Jacques Chirac usoudil, že se by to pro ně mohlo mít následky. Zároveň kritizoval i podpis bývalého prezidenta Václava Havla pod tzv. dopisem osmi, který podpořil USA. Požádali jsme o komentář publicistu Jiřího Slavíčka, který žije ve Francii přes třicet let.

Dominique de Villepin a Jacques Chirac  (zleva),  foto: ČTK
"Prezident Chirac byl za posledních 14 dnů vystaven velkému tlaku, protože se dostal do sporu atlantického. Francie chce být po boku Spojených států, ale po svém. Toto rozčilení je velice taktické. Celá Francie čekala na to, jak se dostane prezident Chirac z atlantické pasti. No a když zaútočíme na někoho jiného, tak odvrátíme pozornost. Já bych si dovolil myslet přesně obráceně. To, že takto kritizoval těch deset vstupujících zemí, se dá vysvětlit také tím, že s těmito zeměmi už se počítá. Protože kdyby ten blok vstupujících zemí neměl velkou sílu, tak by přece nebyl kritizován."

Domníváte se, že tato kritika může nějak ovlivnit česko-francouzské vztahy?

"Samozřejmě to ovlivní vztahy Francie s celou postkomunistickou Evropou, ale já bych to tolik nepřeháněl. Daleko těžší by bylo, kdyby Konvent pro evropskou budoucnost, kterému předsedá jiný francouzský prezident, vzal tento útok na vědomí, potom by to bylo horší."

Jacques Chirac a Kofi Annan  (zleva),  foto: ČTK
A jak se dívají čeští krajané, které ve Francii znáte, na český postoj k irácké krizi?

"Abychom to shrnuli. Všichni jsme pro mír, ale každý k němu vidí jinou cestu. Bylo překvapující, že minulý týden české velvyslanectví pořádalo významné kolokvium o evropském významu Václava Havla a tam jsme mohli vidět Jacquese Rupnika, který pochopitelně vysvětloval, že atlantické přátelství střední Evropy je naprosto jasné. Vždyť to je jediná věc, která zaručuje naši bezpečnost. Rupnik to vysvětlil také tím, že když si srovnáme poslední summit NATO v Praze, tak tam vládla jednota a mluvilo se o morálních hodnotách. Když to srovnáme se summitem Evropské unie v Kodani, tak se tam všichni handrkovali o každý desetník. Na tuto atlantickou argumentaci navázal vlivný ředitel francouzského Institutu mezinárodních vztahů Thierry de Mombrial, který k našemu velkému překvapení - teď myslím české obecenstvo v sále - prohlásil, že nechápe proč Václav Havel tzv. dopis osmi podepsal a muselo se mu vysvětlit, že Spojené státy byla jediná země, která nás neobsadila a která nám většinou pomáhá."