Cyrilometodějské pouti na Velelehradě se zúčasnilo na 30 tisíc věřících

Česká republika slaví 5. července státní svátek. Připomíná si odkaz křesťanské mise slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje, kteří na Moravě ve druhé polovině 9. století položili základy ke vzniku českého státu. Přeložili biblické a liturgické texty do řeči Slovanů, upravili pro slovanskou řeč písmo a vytvořili světský a církevní zákoník.

Cyrilometodějské pouti se na moravském Velehradě zúčastnilo okolo 30.000 věřících. Mši vedl předseda České biskupské konference a arcibiskup olomoucký Jan Graubner. Kardinál a arcibiskup pražský Miloslav Vlk ve svém kázání připomněl české křesťanské tradice a postavení poutního Velehradu, který v roce 1990 nazval při své návštěvě papež Jan Pavel II. spojnicí východní a západní Evropy.

V souvislosti se zamítnutím smlouvy s Vatikánem vzpomněl také na fakt, že někteří politici mají neustále paradoxní snahu zužovat svobodný prostor církví. Poutníky pozdravil dopisem apoštolský nuncius Josef Ender, který mimo jiné napsal, že věří v důvěryhodné plnění spolupráce mezi katolickou církví a vedením státu. Požádal také obě strany o pochopení při vyjednávání o česko-vatikánské smlouvě.

Slavnostní mši předcházel v pátek koncert lidí dobré vůle. Pod širým nebem zazpívali modlitby v různých žánrech účinkující z Česka, Slovenska, Polska, Maďarska, Rakouska i Slovinska. Výtěžek ze vstupného, které bylo na akci dobrovolné, věnují organizátoři vozíčkářům a na opravu místních barokních prostor u velehradské baziliky. Ministr zahraničí a člen správní rady Nadačního fondu Most naděje Cyril Svoboda (KDU-ČSL) předal při koncertu hospici na Svatém Kopečku u Olomouce také šek v hodnotě 250.000 korun.