Dejte vejce okovaný...

Pomlázka z vydřích vousků, foto: archiv Agentury Dobrý den
0:00
/
0:00

Zkoušeli jste někdy okovat vejce? Tahle zdánlivě nesmyslná otázka je na místě. Vejce skutečně okovat jde. Dokázal to Stanislav Materna z Buštěhradu, a jeho výtvor můžete najít v Pelhřimově - městě rekordů. A není to jediný velikonoční rekord. Proč plést pomlázku z obyčejné vrby, když se dá uplést z vydřích vousků.

Pomlázka z vydřích vousků,  foto: archiv Agentury Dobrý den
O rekordech ví nejvíc Miroslav Marek z Agentury Dobrý den, která rekordy eviduje. Kdo pomlázku z vydřích vousů upletl?

"Autorem pomlázky je doktor Jan Břicháček z Brna. Do České knihy rekordů a kuriozit se zapsal tím, že upletl pomlázku z naprosto netradičního a nevelikonočního materiálu. Vydří vousky jsou stejný materiál, jako má člověk nehty. Nedají se dobře tvarovat. Věnovali mu je manželé Pavlíkovi z Trhových Svin. A on ze čtyř tzv. hmatových vousů, kterými ta vydra zkoumá terén kolem sebe, upletl během tří hodin tuhle neobvyklou pomlázku. Další hodiny mu ale trvalo, aby si vymyslel, jak to všechno bude dělat. Chtělo by se říct, že je to taková úsměvná hloupůstka, nicméně člověk by se nenadál, co všechno je kolem toho potřeba. Pan doktor použil spoustu nečekaných pomůcek."

Jaké to byly?

Pomlázka z vydřích vousků,  foto: archiv Agentury Dobrý den
"Mikroskop, čelní lupu, gumovou podložku na zářezy na přidržování konců těch vousků, různě tvarované pinzetky. Spoustu nástrojů si vyrobil a vybrousil z docela obyčejných jehel."

Jak je pomlázka z vydřích vousků velká?

"Pomlázka je dlouhá 61 milimetrů. Na konci má i mašličku. Není to jednoduché v tak miniaturním rozměru uvázat. Z dalšího vousku má pomlázka i držátko, široké téměř 1,5 milimetru."

Existuje i další netradiční velikonoční rekord. Kdo se pokusil okovat vajíčko?

"To byla práce Stanislava Materny z Buštěhradu, který se věnuje miniaturizaci různých věcí. U nás v Pelhřimově - městě rekordů vystavuje kraslice, které jsou prokláté hřeby a nebo jsou okované. Ty vejdumky jsou prokláté hřebíkem, ale nikoliv miniaturním. Navíc jsou na vajíčku těmi hřeby přikované knoflíky. Pan Materna u nás vystavuje i řezby do vajíčkových skořápek. Mamalované motivy jsou vyřezané takovým způsobem, že je pořád zachovaný tvar velikonočního vajíčka, ale většina té skořápky tam není," uvedl pro Radio Praha Miroslav Marek z Agentury Dobrý den.