Dělnice ze Severní Koreje ve Skutči napadly štáb České televize

Skupina asi 30 žen ze Severní Koreje napadla ve čtvrtek ráno před společností SAM ve Skutči na Chrudimsku štáb České televize (ČT), když natáčel anketu o podmínkách zaměstnávání ve firmě. ČTK to řekl redaktor ČT Vlastimil Weiner. Kameraman utrpěl lehká zranění a má rozbitou kameru, ze které šičky vyňaly kazetu. Televize proto připravuje trestní oznámení, uvedl mluvčí ČT Martin Krafl. "Točili jsme před závodem na veřejném prostranstvím anketu se zaměstnanci. Ředitel společnosti o tom byl informován. Náhle se z postranní ulice vynořila skupina asi 30 korejských žen. Ječely a zaútočily na nás, škrábaly, strkaly a létaly i kameny," uvedl Weiner.

Zhruba 50 severokorejských šiček zřejmě musí tamnímu režimu odevzdávat peníze, které si ve firmě vydělají. Připustil to ve středu finanční ředitel společnosti SAM Václav Košner. "Předpokládáme, že jim to asi berou a odesílají to do Koreje, ale to nevíme, nemáme to doložené," uvedl. Velvyslanectví Korejské lidově demokratické republiky to na dotaz ČTK popřelo. Podle médií za podobných podmínek pracují severokorejské ženy také v oděvní firmě ve středočeském Žebráku. Zde jejich zaměstnávání již prošetřuje policie.

Starosta města Žebrák na Berounsku Daniel Havlík (ODS) považuje případ šiček ze Severní Koreje za nafouknutou mediální bublinu. Podle něj se Korejky mají mnohdy lépe než čeští dělníci. Jejich situaci přirovnal k době po pádu železné opony, kdy Češi odjížděli do sousedního Německa za nekvalifikovanou prací. Z rozpoutání zájmu médií o Korejky obvinil místního obyvatele, Čechošvýcara Jana Šinágla, který odstartoval podpisovou akci na zastavení porušování lidských práv dělnic.